Forebyg trækgener – sådan vælger man den rigtige luftfordelingsløsning

mccamey_01Den rigtige luftfordelingsløsning kan nedbringe antallet af sygedage og skaber et sundt indeklima for slutbrugerne.

Med vedligeholdelsesfri kanaler i tekstil opnår man optimal komfort uden træk, og kanalerne kan indgå som en integreret del af arkitekturen både i nybyg og i eksisterende bygningsmasse.

 

FabricAir i Herfølge var de første, der i 1973 lancerede ventilationskanaler i tekstil, og formålet er stadig det samme: at skabe optimal brugerkomfort gennem jævn luftfordeling. De første kanaler var en forsøgsordning på et slagteri og konceptet viste hurtigt sin styrke. Antallet af sygedage blev halveret og køleteknisk fungerede systemet væsentligt bedre end det gamle metalindblæsningssystem.

I dag er danske FabricAir en international virksomhed og tekstilkanaler bruges til effektiv, trækfri distribution af køl og varme i alle industrier, inkl. fødevareproduktion, industrihaller og produktionshaller, laboratorier og hospitaler, dagligvarebutikker, og kontormiljøer.

Tre grundelementer til ideel luftfordeling

Det optimale luftfordelingssystem baseres på en række unikke faktorer med brugerkomfort og æstetik i centrum, bl.a. rumdimensioner, formål, set-punkter for temperatur, osv. Derfor designes løsningen specifikt til den enkelte applikation. Den ideelle løsning består principielt af tre elementer: stoftype, flowmodel og ophæng.

Tekstilernes vævning har betydning for stoffets permeabilitet. I applikationer, hvor der dannes kondens, f.eks. svømmehaller, idrætsfaciliteter eller kølede arbejdslokaler, bruges permeable tekstiler, da de naturligt hindrer dannelsen af kondens på kanaler. Retningsbestemt bestrygningsluft kan forhindre kondens på loft og vinduer.

Er der højt til loftet og behov for varme, som f.eks. i større haller, bruges kanaler med en stor diameter og koniske dyser til at kaste den varme luft ned i opholdszonen. I en produktionshal kan der være behov for frisk luft til at udligne procesudsugning og dermed også lange kastelængder. Retningsbestemte dyser accelererer luftstrømmen og sikrer at luften fordeles korrekt, da varm luft naturligt stiger til vejrs.

Er der derimod lavt til loftet, som det ofte ses i butikker og kontormiljøer, bruges D-formede eller kvarte kanaler med flowmodeller som MicroFlow™ eller SonicFlow™, der indblæser retningsbestemt med lav hastighed langs hele kanalen. Dermed undgås træk i opholdszonen.

Løsningen designes i en 3D-konfigurator, hvor ingeniøren beregner individuelle tekniske kalkulationer og dimensionering, herunder luftfordeling og kastevinkler, og kombinerer de forskellige flowmodeller for at sikre den optimale luftfordeling. Vha. Computational Fluid Dynamics (CFD) simuleres luftstrømme og temperaturgradienter. Under produktionen bruges avanceret laserteknologi til at skære flowmodellerne ud i stoffet og de enkelte kanalstykker markeres, så de hurtigt kan monteres. I gennemsnit går der 13 dage fra bestillingen frigives til kanalerne ankommer, klar til montering.

De væsentligste forskelle mellem tekstil og metal

Valget af den rigtige luftfordelingsløsning afhænger af formålet og de økonomiske rammer. Tekstilsystemer er mere fleksible end konventionelle metalkanaler og rummet kan opdeles i forskellige zoner afhængig af kravene til luftfordeling. Et tekstilsystem er 30-70% billigere end tilsvarende løsninger i metal, har kortere leveringtid og kan enkelt eftermonteres i eksisterende byggeri uden at ændre i konstruktionen.

Artiklen er en gengivelse af en artikel skrevet til Bygge- og Anlægsavisen, sektion 1, nr 6, 2016

article