FabricAir A/S

Det hygiejniske alternativ til metal

Tekstilkanaler væves af polyesterfibre, der ikke absorberer vand.
Illustration: Tekstilkanaler væves af polyesterfibre, der ikke absorberer vand.

FabricAir tekstilkanaler er fremstillet i 100% polyester, hvilket gør dem til det hygiejnisk bedste valg. Polyester er en tynd plastic tråd, der ikke absorberer vand. Det gør det umuligt for bakterier at leve inden i fibrene og hvis snavs sætter sig på kanalens overflade, kan de ganske simpelt vaskes.

Hvis det drejer sig om en applikation, med høj risiko for at skadelige bakterier aflejres på kanalen, f.eks. fødevareproduktion, kan kanalerne fås med en særlig anti-bakteriel coating. Det er disse unikke kvaliteter, der gør at FabricAirs tekstilkanaler er det foretrukne valg blandt slagterier, laboratorier, professionelle køkkener og andre rum med særligt strenge hygiejnekrav.

I applikationer, hvor det er sandsynligt at skadelige bakterier aflejres på kanalen, så som f.eks. fødevareproduktion, kan FabricAir tekstilkanaler forhindre bakterievækst på tre måder:

  1. Mulighed for at vaske kanalen, hvis snavs samler sig på overfladen;
  2. Permeable tekstiler gør kanalen kondensfri, hvilket hæmmer bakterievæksten;
  3. Anti-bakteriel overfladebehandling af polyester kanaler forhindrer bakterievækst.

 

Anti-bakteriel coating af tekstilkanaler

Tekstilkanaler fås med en anti-bakteriel overfladebehandling, der lever op til Oeko-Tex-standardens krav til miljøvenlige produktionsmetoder.

Hygiejnekravene er høje i fødevareproduktion, men med tekstilkanaler får medarbejderne alligevel et behageligt arbejdsklima
Illustration: Hygiejnekravene er høje i fødevareproduktion, men med tekstilkanaler får medarbejderne alligevel et behageligt arbejdsklima

Bakteriel forurening er uløseligt forbundet med visse applikationstyper, så som fødevareproduktion. I disse tilfælde lægges der stor vægt på at følge best practice i forhold til at styre de bakterielle risici. FabricAir kanaler med anti-bakterialoverfladebehandling er et glimrende eksempel på best practice. Det er en god måde at reducere risikoen for bakteriel vækst på indblæsningskanalerne. Den anti-bakterielle coating, vi benytter, er eminent til at forhindre vækst af Apergilus Niger, også kendt som skimmelsvamp, og mange andre tilsvarende mikroorganismer.

Vask af kanaler

Langt det meste af tiden er vedligeholdelse af FabricAir tekstilkanaler gjort ved obligatorisk skift af filtret i ventilationsanlægget. Hvis du er kommet bagud med vedligeholdelsen af dit anlæg og snavs og støv derfor er kommet ind i din tekstilkanal, kan du ganske enkelt lyne kanalsektionerne fra hinanden, tage kanalerne ned og vaske dem.

Vaskbarhed er en af de mange unikke fordele ved at vælge tekstilkanaler fremfor metalkanaler. Nogle applikationer har så høje hygiejnekrav, at de kræver daglig nedvaskning af lokalet, f.eks. fødevareproduktion. På disse installationer vil det også kræve regelmæssig kanalvask. FabricAir kanaler er perfekte til denne type applikationer. Faktisk er årsagen til at FabricAir opfandt tekstilkanaler for godt 40 år siden et ønske om at reducere nedetid og produktionsstop som følge af metalkanalrens på slagterierne i Danmark.

Illustration: Der finde mange forskellige løsninger til fødevareproduktion afhængig af applikationen
Illustration: Der findes mange forskellige løsninger til fødevareproduktion afhængig af applikationen

Nogle kunder vælger at have to ens sæt kanaler, så produktionen kan fortsættes, mens de snavsede kanaler er til vask. Meromkostningen til det ekstra kanalsæt er begrænset i forhold til den samlede projektpris, bl.a. fordi ophænget kun skal monteres én gang.

I fødevareindustrien gælder det generelt, at systemer baseret på permeable tekstiler kræver mere vedligeholdelses end systemer baseret på ikke-permeable tekstiler. Det permeable materiale fungerer som et ekstra filter og selvom der bruges et korrekt forfilter (F7), kræver det jævnlig vedligeholdelse. Anbefalede serviceintervaller rangerer fra halvårlige til hvert tredie år, men generelt gælder det, at der ikke er egentlige lufttekniske årsager til at vaske kanalerne; de vaskes af hygiejnemæssige grunde.

For mere information om korrekt vask af tekstilkanaler, se venligst dette dokument.