
Affald anvendes i stor stil som brændsel på bl.a. mange fjernvarmeværker. Men det kan også blive lidt for meget af det gode, mener man hos Din Forsyning i Varde Kommune, hvor man har set, at de besøgende på kommunens genbrugspladser i al for stor stil benytter sig af containeren til småt brændbart, frem for at sortere affaldet.
Nu vil forsyningsselskabet tage pladsernes navn mere alvorligt, og ganske enkelt fjerne containerne til små brændbart. Målet er, at reducere mængden af affald, der ryger i ovnene med 25 porcent
– Vi brænder simpelthen alt for meget, der kunne have været genanvendt eller genbrugt direkte af nogle andre”, fortæller Søren Laulund, der er næstformand i Din Forsyning.
– Derfor tager vi nu skridtet fuldt ud og fjerner containerne til småt brændbart helt fra genbrugspladserne. Formålet er at få vores kunder til at overveje en ekstra gang, om der er noget, der kan genanvendes eller bruges direkte af nogen andre. Så alt rent papir, pap, træ, plast og tekstil skal sorteres fra. Og så oplever vi, at der er temmelig meget direkte genbrug, der ryger til forbrænding. Det er alt fra dyrt fiskegrej over stort set nye tasker til fine skateboards. Det bliver man altså virkelig ærgerlig over, siger han, og forklarer at fx papir kan genanvendes op til syv gange, før fibrene er så korte, at det ikke længere giver mening.
Selvom langt mere nu skal sorteres reelt, er der naturligvis en rest, hvor det ikke giver anden mening end at brænde det af.
Derfor vil der komme en ny type container med navnet “Rest efter sortering”, og det navn skal tages helt bogstaveligt.
Ydermere vil der komme en helt ny container, der følger i kølvandet på, at husholdningerne nu skal sortere tekstil-affald.
Tekstilaffald er alle former for tekstiler, der ikke kan genbruges direkte. Det kan være hullede sokker eller slidte underbukser. Det kan være tøj med en plet fra mad eller vin, man ikke kan fjerne, udtjente håndklæder, gardiner, tæpper, viskestykker eller duge.
Tidligere har tekstilaffald fyldt 5 procent af ’småt brændbart’, så det bliver altså til virkelig store mængder, der i stedet kunne blive til isolering, bilsæder, møbelhynder, klude eller nyt tøj, forklarer planlægger Jens Stræde Bondesen.
Kilde: Din Forsyning