Svensk bæredygtighedsprofil sætter spot på indeklimaet

Interiørbranchen skal udvikles mod 100 procent cirkulær bæredygtighed. Det er budskabet fra LINK arkitekturs bæredygtighedschef Ivana Kildsgaard, når hun besøger Building Green i Aarhus den 30. marts.

Der findes en lang række kriterier for bæredygtigt byggeri. Men når det kommer til det gulv, du står på, køkkenet du laver mad i eller sofaen du sidder i, mangler de fælles kriterier. Det er paradoksalt, mener Ivana Kildsgaard, bæredygtighedschef for LINK arkitektur. Kvaliteten af indeklimaet har nemlig en direkte betydning for vores sundhed og velvære. Som formand for det nystartede svenske bæredygtighedsnetværk 100-gruppen, vil hun bruge Building Green Aarhus senere på måneden til at sætte fokus på, hvordan vi fremmer cirkulærer løsninger inden for indretning og interiør.

– Cirkulær økonomi er et meget komplekst område, og der er mange udfordringer, når det kommer til at udvikle cirkulære løsninger til møbel-og interiørbranchen. Vi skal have bedre kontrol med de kemikalier, der bruges i produktionen, og der skal udvikles nye forretningsmodeller i forhold til at designe og udvikle produkter, der har en længere levetid. Derudover er der et enormt ressourceforbrug. Alt for meget ender på lossepladsen. Derfor skal der være meget mere fokus på genanvendelse, siger Ivana Kildsgaard.

Nøglen er at forstå hinandens udfordringer 100-gruppen arbejder for at udvikle kriterier, arbejdsmetoder og forretningsmodeller til en cirkulær interiørbranche. Kimen til netværket blev lagt, da indretningsarkitekter hos LINK efterspurgte kriterier for bæredygtigt interiør. En vigtig del af arbejdet består i skabe opmærksomhed og forstå, hvilke udfordringer branchen står overfor.

– 100-gruppen består af indretningsarkitekter, leverandører og producenter på tværs af arkitekt- og interiørbranchen. En meget vigtig del af arbejdet består i at udveksle idéer og erfaringer. Når vi forstår, hvilke udfordringer og potentialer, vi hver især har, kan vi bedre finde muligheder til at drive industrien frem mod en cirkulær økonomi. Det samme gælder for hele byggebranchen. Mit ønske er at alle aktører tager en mere aktiv rolle i forhold til at arbejde med cirkulærer løsninger. Det er utrolig vigtig at vi står sammen, og at udviklingen ikke sker på bekostning af arkitektur og funktionalitet, fortæller Ivana Kildsgaard, der glæder sig til at møde den samlede branche på Building Green.

Stærk nordisk bæredygtighedsprofil I Norden er der generelt et stort fokus på bæredygtighed. Men selvom der er mange ligheder landene imellem, er vores fokus meget forskelligt. LINK arkitektur er netop fusioneret med Aarhus Arkitekterne, og Ivana Kildsgaard mener, at det vil styrke tegnestuens bæredygtige profil, at de nu arbejder på tværs af de skandinaviske lande. – Norden er generelt godt med i forhold til bæredygtighed, men vores tilgang til at arbejdet langt fra ens, blandt andet fordi vores markeder efterspørger forskellige løsninger og lovgivningen adskiller sig fra land til land. Jeg ser frem til at samarbejde med mine danske kolleger. Vi kan lære meget af hinanden og samtidig styrke vores konkurrencedygtighed, slutter Ivana Kildsgaard.

Oplev Ivana Kildsgaard og andre spændende keynotes, når Building Green Aarhus afholdes 29. & 30. marts i Centralværkstedet.

Der er gratis adgang, og Building Green anbefaler, at man tilmelder sig på forhånd.
For information om program, aktiviteter, udstillere og tilmelding klik her