
Konsekvenserne af klimaforandringerne er så småt begyndt at vise sig for alvor herhjemme. Det handler om vand. Både regnen fra oven og grundvandet, og vandet fra begge sider får Hofor til at slå alarm i en ny hvidbog.
Der skal findes nye løsninger, for vandet er nu en reel trussel. Det påvirker byer, borgere og værdier – og tillige kaster det store omkostninger af sig, hvis ikke man tænker på nye løsninger, der går på tværs af ekstremhændelserne
– Vi ser ind i en fremtid, hvor ekstremhændelser både kan blive meget voldsommere og forekomme langt oftere. Skybrud, stormflod og truende grundvandsstigninger presser hovedstadsområdet fra alle sider. De forskellige vandtyper rammer nogle gange samtidig og forværrer dermed risikoen for oversvømmelser, hvilket vi bl.a. så i efteråret, hvor f.eks. Hvidovre og Dragør både blev presset af vand fra Øresund og store regnmængder, påpeger Henrik Plougmann Olsen, administrerende direktør i Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.
Et af problemerne er, at ansvaret for at dæmme op for klimakonsekvenserne er fordelt ud på en række aktører: Kommuner, forsyningsselskaber, stat, borgere og virksomheder. De har alle en af ansvaret, men de er ikke nødvendigvis koordineret.
– Når truslerne hænger sammen, så skal løsningerne også gøre det. Byerne skal sikres ved et integreret helhedssyn, hvor både grundvand, stormflod og skybrud samtænkes i løsningsmodeller, der tager højde for alle udfordringerne. Det nytter ikke, at nogle bygger diger, mens andre laver løsninger, der skal lede mere regnvand ud i havet. Vi ved ikke præcis, hvordan løsningerne skal se ud, men vi er klar til at starte dialogen og finde nye metoder i fællesskab, siger Hofors direktør.
En ting står dog klart. Selvom det er dyrt at klimasikre, er det forbundet med langt større omkostninger at lade være, og skulle rydde op efter skaderne. Og det kan blive værre end det. Tusindvis af huse ligger så udsat, at de på sigt måske ikke kan forsikres. Det meldte Tryg ud tidligere i år
– Gentagne skader koster samfundet mange milliarder kroner, giver utryghed for borgere og virksomheder og risiko for miljøet, tab af biodiversitet og kulturværdier. Forebyggelse vil ofte betale sig, og derfor skal der investeres i at sikre mod de stigende vandmængder og ekstremhændelser, mener Henrik Plougmann Olsen.
Find hele hvidbogen på http://www.hofor.dk/klimasikring
Kilde: Hofor