Tre år efter Evida og Energinet tog fat på opgaven, er Lolland-Falster blevet forbundet med det resterende danske gassystem.
I en tid, hvor alle taler om at komme væk fra gassen kan det virke en anelse pudsigt, at man har koblet de to landsdele på. Men det giver ikke desto mindre god mening. For gasledningen er ikke bare en envejs-ledning. Den kan se gas ned til de lokale erhvervsliv, men den kan også sende biogas fra Lolland-Falster den anden vej.
Og så har gassen yderligere en fordel.
– Gas har en vigtig rolle at spille i omstillingen af det danske energisystem, særligt inden for den del af industrien, som ikke kan elektrificere deres produktion, men som stadig opnår en behørig klimaeffekt ved at skifte til gas, siger Kim Søgård Bering Kristensen, adm. direktør i Evida.
På de to sydhavsøer gælder det Nordic Sugars to fabrikker i Nykøbing Falster og Nakskov.
Virksomheden kan ved at skifte fra kul og olie til gas reducere sin CO2-udledning væsentligt, da naturgas udleder 40 % mindre CO2 end kul. På sigt vil det desuden være muligt at tilkoble lokale biogasanlæg til ledningen, hvorved CO2-udledningen vil falde yderligere.
Nu hvor gasledningen er klar til drift, nærmer projektet sig sin afslutning. I den kommende tid skal de sidste lånte arealer leveres tilbage til lodsejerne, hvorefter projektet kan lukkes ned.
Nordic Sugar arbejder i øjeblikket på at få de sidste installationer på plads på de to fabrikker i Nakskov og Nykøbing Falster og kan derefter begynde at modtage gassen i tide til årets roekampagne, som er fabrikkernes højsæson.
Den cirka 115 kilometer lange udvidelse af gassystemet er blevet tilkoblet det eksisterende gasnet på Sjælland ved Everdrup.
Kilde: Evida