• LinkedIn
  • KURSER OG MESSER
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

HVACFOKUS

Viden og nyheder om bæredygtigt byggeri, indeklima, ventilation, vand, varme og køling samt energiforsyning

  • BrancheNyt
  • Bæredygtigt byggeri
  • Energi
  • Indeklima
  • Navne
  • Vand
  • Varme & køling
  • VVS
  • Artikler fra HVAC Magasinet

Artikler fra HVAC Magasinet10. 06. 2025 | Heidi Thode

Det Grønne Ventilationskatalog: Dit værktøj til valg af ventilationsløsninger i etageejendomme

Artikler fra HVAC Magasinet10. 06. 2025 By Heidi Thode

Nyt digitalt værktøj kortlægger ventilationsløsninger til renovering af etageboliger og guider beslutningstagere gennem junglen af muligheder. Med Det Grønne Ventilationskatalog kan boligforeninger, rådgivere og installatører sammenligne løsninger på parametre som klimabelastning, totaløkonomi og indeklima. Værktøjet, der lanceres i september 2025, tager udgangspunkt i dansk byggeskik gennem 100 år og gør tekniske valg mere tilgængelige

Artiklen har været bragt i HVAC Magasinet nr. 7, 2025 og kan læses uden illustrationer herunder (læs originalartiklen her)

Af Andreas Egholm Kirt, konsulent, og Oliver Hvidtfeldt Jakobsen, specialist, Teknologisk Institut

Blandt Danmarks cirka 1.080.000 etageboliger opererer størstedelen med forældede ventilationsløsninger, hvor omkring 700.000 boliger stadig har naturlig ventilation. Når bygningers klimaskærm optimeres gennem renovering, øges bygningens tæthed betydeligt, hvilket skaber et øget behov for effektiv ventilation for at forebygge indeklimaproblemer og skimmeldannelse.
Men hvordan identificeres den optimale ventilationsløsning til en specifik etagebolig under renovering? Hvor kan beslutningstagere finde relevant inspiration og information om de tilgængelige muligheder? Og hvordan holder man sig opdateret på nye produkter og løsninger?

Komplekse beslutningsprocesser
Valg af ventilationsløsninger til eksisterende etagebyggeri følger ofte traditionelle spor, hvor løsningerne skal optage mindst mulig plads, men stadigvæk løse det primære behov, som er en forbedring af indeklimaet. I mange tilfælde nedprioriteres varmegenvinding til fordel for simple udsugningsløsninger i bad og køkken kombineret med passiv lufttilførsel gennem facaden – løsninger der typisk kræver dispensation fra bygningsreglementets bestemmelser. Derudover er beslutningsprocessen ofte kompleks med mange interessenter i beboerdemokratiet, hvor økonomiske begrænsninger ofte bliver den afgørende faktor.
Det Grønne Ventilationskatalog vil imødekomme behovet for inspiration og information ved at tilbyde beslutningstagere – fra boligselskaber og afdelingsbestyrelser til rådgivere og installatører – et solidt grundlag for at træffe kvalificerede valg af ventilationsløsninger til specifikke bygningstyper.
– Værktøjet skal informere beslutningstagere om en større del af løsningsmuligheder i deres bygning, og fremhæve både styrker og svagheder ved specifikke ventilationsløsninger, uddyber Christian Grønborg Nicolaisen fra Teknologisk Institut.

Fra idé til værktøj
Bag udviklingen af Det Grønne Ventilationskatalog står et konsortium bestående af Teknologisk Institut, Build, DAB, KAB og JS Ventilation støttet af Realdania. Projektet bygger på erfaringer fra tidligere projekter, suppleret med registreringer af den eksisterende danske boligmasse.
I udviklingsprocessen er etageboliger fra 1900 til 2000 blevet gennemgået, eksisterende ventilationsløsninger og -produkter kortlagt, tekniske tegninger udarbejdet for alle relevante løsninger og slutbrugernes behov er blevet indarbejdet. Projektets resultat bliver et onlineværktøj med bred tilgængelighed.
– Ved Aalborg Universitet ser vi Det Grønne Ventilationskatalog som et vigtigt skridt mod at koble forskningsbaseret viden med praksisnære løsninger. Projektet giver os mulighed for at fremme bæredygtig ventilation gennem dokumenterede metoder og teknologier, der kan implementeres bredt i byggeriet, fortæller Alireza Afshari fra Build.

Beslutningsparametre og brugerinddragelse
En målrettet workshop i projektforløbet afdækkede de komplekse faktorer, der påvirker beslutningsprocessen ved valg af ventilationsløsninger i boligforeninger. Undersøgelsen viste, at beslutninger typisk forankres i beboerdemokratiske fora, hvor økonomiske og praktiske overvejelser vægtes tungere end bæredygtighedsaspekter. Fra almene boligforeninger blev det særligt fremhævet, at støtte fra Landsbyggefonden ofte styrede valget mod traditionelle løsninger frem for innovative alternativer.
Workshoppen identificerede flere nøgleudfordringer: drift- og vedligeholdelseshensyn viste sig afgørende, især i andelsforeninger uden viceværter, mens almene boligforeninger rapporterede om administrative udfordringer ved hyppige beboervarslinger i forbindelse med filterudskiftninger i decentrale ventilationssystemer. Indeklima og beboerkomfort fremstod ligeledes som essentielle faktorer, hvor støjgener, trækproblemer og pladskrav ofte resulterede i beboerklager. Deltagerne udviste interesse for bæredygtige løsninger, men påpegede samtidig manglen på konkrete livscyklusvurderinger (LCA) til at kvalificere beslutningsgrundlaget.
Workshopdeltagerne efterlyste desuden en afdækning af usikkerhederne ved de forskellige ventilationsløsninger, herunder dokumentationskrav, indeklimapåvirkning, lovgivningsmæssige aspekter samt drift- og servicebehov. Ventilationskataloget søger at imødekomme dette.

Det færdige værktøj
Ventilationskataloget udvikles til brug i forbindelse med renovering af eksisterende etageboliger og implementeres som et frit tilgængeligt digitalt værktøj, der kan tilgås via nettet.
Dansk etageboligbyggeri fra perioden 1850-2000 er veldokumenteret og kategoriseres i fem grundlæggende bygningstyper. Den omfattende viden om disse byggeskikke er systematiseret og formidlet gennem de digitale platforme http://www.danskebygningsmodeller.dk og http://www.danskbyggeskik.dk. Det Grønne Ventilationskatalog bygger videre på fire af disse grundtyper med særligt fokus på deres eksisterende føringsveje, som kan udnyttes til lufttransport:
• 1900-1920: Denne periodes lejligheder kendetegnes ved en betonstøbt aftrækskanal i wc-rum på 100 cm2, og skorstene placeret i opholdsrum samt stuer og køkken. Karakteristisk er også spisekammeret integreret i køkkenet med en dedikeret åbning i klimaskærmen til naturlig køling af fødevarer.
• 1920-1940: I mellemkrigstidens byggeri bibeholdes aftrækskanalen i wc-rum på 100 cm2, mens køkkenet nu forsynes med egen aftrækskanal på 100 cm2 eller 150 cm2 for bygninger opført efter 1927. Skorstene placeres fortsat i opholdsrum og stuer, men udfases i køkken. Spisekammeret får to åbninger i klimaskærmen.
• 1940-1960: Efterkrigstidens byggeri introducerer regulativbestemte krav om separate aftrækskanaler for køkken og wc/bad. Wc-rum har en aftrækskanal på 100-150 cm2, køkkener har en aftrækskanal på 150 cm2 og skorstene udfases helt som følge af centralvarmens udbredelse. Klimaskærmen har fortsat to åbninger i facaden mod slutningen af perioden, men i løbet af 1950’erne bliver køleskabe almindelige og spisekammeret udfases. Affaldsskakte (nedstyrtningsskakte) bliver standard i nybyggeri.
• 1960-2000: I den moderne byggeperiode udføres aftrækskanaler primært i eternit eller stål, afhængigt af opførelsestidspunktet. Fra 1977 indførte bygningsreglementet krav om mekanisk udsugning i etageboliger med indeliggende bade- og wc-rum, og fra 1982 blev dette et generelt krav for samtlige nybyggede etageboliger.

Ventilationskataloget tager udgangspunkt i fire hovedtyper af ventilationssystemer:
• central balanceret ventilation med et aggregat på loft.
• decentral balanceret ventilation med forskellige aggregattyper i lejligheden.
• centralt udsugningsanlæg med ventilator på loft.
• decentral udsugning med emhætte med egen motor og badeværelsesventilator.
Ved at sammenkæde byggeskik, tekniske muligheder og moderne ventilationssystemer vil værktøjet præsentere og analysere omkring 100 forskellige løsningsmodeller. Hver løsning evalueres på fem centrale parametre: klimabelastning, totaløkonomi (både etablerings- og driftsomkostninger), energi, indeklimakvalitet samt drift- og servicebehov. Denne tilgang giver beslutningstagere mulighed for at prioritere og vælge præcis den ventilationsløsning, der matcher deres specifikke bygning og prioriteter.
Værktøjet supplerer de tekniske vurderinger med praktiske opmærksomhedspunkter for hver løsning, herunder brandtekniske forudsætninger, eventuelle dispensationsbehov, pladskrav (for eksempel ved lav loftshøjde eller ved anvendelse af eksisterende skabsplads), relevante lovgivningsmæssige forhold samt potentielle arkitektoniske påvirkninger, der kan influere på beslutningsprocessen.
Det Grønne Ventilationskatalog forventes lanceret i september 2025.

Skrevet i: Artikler fra HVAC Magasinet

Seneste nyt fra redaktionen

Så er det tid til ferie

BrancheNyt26. 06. 2025

HVACFokus er taget på sommerferie. Vi er tilbage med flere nyheder fra tirsdag den 5. august [...]

Sjællandske virksomheder nyder godt af byggeriet af Femern Bælt

AktueltBrancheNyt25. 06. 2025

Byggeriet af Femern Bælt til Tyskland har indtil nu omfattet mere end 1.100 underleverandører - og langt hovedparten - 2 ud af 3, eller 710, har været danske virksomheder - primært hørende under SMV-segmentet. De mange virksomheder dækker alle områder fra maskinhandel og bygge- og anlægsbranchen [...]

Vestforbrænding på vej mod CO2-neutral affaldsenergi, øget genbrug og mere fjernvarme

Varme & køling25. 06. 2025

2024 blev året, hvor Vestforbrænding tog afgørende skridt videre inden for genbrug og genanvendelse, fjernvarme og CO2-fangst. Og hvor et nyt partnerskab og en styrket organisering gjorde Vestforbrænding godt rustet til fremtidens krav til konkurrenceudsættelse, affaldshåndtering og [...]

Eksporten af energiteknologi nåede ny milepæl i 2024 – kom op over 123 mia. kr.

AktueltVarme & køling25. 06. 2025

Eksporten af termostater, vindmøller og andre energiteknologier og servicering af disse sætter rekord og lander på 123,4 mia. kr. i 2024. Vindmølleteknologi står for størstedelen af eksporten, mens USA og markeder uden for EU trækker væksten. Det er første gang, at eksporten af energiteknologi når [...]

Nyt bygningsreglement står for døren – og Stark er klar med 800 specialuddannede medarbejdere

Bæredygtigt byggeriSeneste25. 06. 2025

Der er snart kun en håndfuld dage til det nye bygningsreglement træder i kraft. Det indeholder så mange ændringer, at Stark har taget den store skolebog i brug og uddannet 800 medarbejdere i de nye regler. Medarbejderne har gennemført et målrettet digitalt uddannelsesforløb, som er udviklet i [...]

Bravida skal frakoble Nationalbanken inden gennemgribende renovering

AktueltBrancheNyt23. 06. 2025

Bravida Danmark har netop underskrevet en entreprisekontrakt med Nationalbanken, som skal sikre, at bygningens VVS- og ventilationssystemer bliver frakoblet korrekt, inden bygningen skal gennemgå en omfattende renovering de næste fem år. Udover den åbenlyse nostalgiske historie, der summer på [...]

Innovative borgere bliver overset – kun 15 procent af dem ser sig som ”Løvens Hule”-typen

BrancheNytSeneste20. 06. 2025

Det er kun knap 15 procent af iværksættere i Danmark, som ser sig selv i ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3 at de slet ikke identificerer sig som iværksætter. Spørger man Mads Vacszy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber [...]

Ny distriktschef hos Gemina Termix A/S

Navne20. 06. 2025

Mathias Toft Jensen er ansat hos Gemina Termix A/S i Sunds som distriktschef i Nord- og Midtjylland. Han afløser distriktschef Steen Larsen, der går på pension. Mathias bor i Aalborg, er uddannet VVS-installatør og har flere års solid erfaring fra VVS-branchen, senest fra et job som teknisk [...]

Skills-arrangementerne er fordelt – Vejle og Næstved får det i 2027 og 2028

AktueltBrancheNyt20. 06. 2025

DM i Skills er efterhånden vokset til at blive et ganske omfattende arrangement, og derfor er det godt for de kommuner, som skal stå bag arrangementet, at vide det i god tid. SkillsDenmarks bestyrelse har lagt Værtsbyerne for 2027 og 2028 fast - Vejle i 2027 og Næstved i 2028. - Jeg er glad og [...]

Ny type værktøjskasse giver styr på det hele

ProduktNyt20. 06. 2025

Milwaukee har lanceret et Packout-sæt, der betyder, at man kan sige farve til den klassiske rodet værktøjskasse. Packout kommer både som færdigpakkede og tomme bokse med indlæg, der giver mulighed for at tilpasse sit system helt efter behov. Ved udviklingen af disse produkter har man benyttet [...]

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Så er det tid til ferie

    26.06.2025

  • Sjællandske virksomheder nyder godt af byggeriet af Femern Bælt

    25.06.2025

  • Vestforbrænding på vej mod CO2-neutral affaldsenergi, øget genbrug og mere fjernvarme

    25.06.2025

  • Eksporten af energiteknologi nåede ny milepæl i 2024 – kom op over 123 mia. kr.

    25.06.2025

  • Nyt bygningsreglement står for døren – og Stark er klar med 800 specialuddannede medarbejdere

    25.06.2025

  • Bravida skal frakoble Nationalbanken inden gennemgribende renovering

    23.06.2025

  • Innovative borgere bliver overset – kun 15 procent af dem ser sig som ”Løvens Hule”-typen

    20.06.2025

  • Ny distriktschef hos Gemina Termix A/S

    20.06.2025

  • Skills-arrangementerne er fordelt – Vejle og Næstved får det i 2027 og 2028

    20.06.2025

  • Ny type værktøjskasse giver styr på det hele

    20.06.2025

  • På Folkemødet blev det bedst smagende drikkevand kåret – og vinderen blev…..

    18.06.2025

  • Kompakt M12 afløbsrenser fra til rørdimensioner mellem 32-50 mm

    18.06.2025

  • Arbejdsrelaterede ulykker og sygdomme giver en samfundsregning på 50 mia. kr. om året

    18.06.2025

  • Nordea-fonden blev bestormet af ansøgere -renoveringspulje øget til 100 mio. kr.

    18.06.2025

  • Projekt Grønne Boliger forvandler usælgelige byggematerialer til små funktionelle hjem

    18.06.2025

Alle nyheder ›

/Brochurer
/White papers

  • Clarrods Vintage Brown (DK) | Rørfittings | 2025
  • Faldsikring og afskærmning Flyer (DK) | 2025
  • Lindapter Hovedkatalog (EN) | Stålsamlinger | 2024
  • Kee Klamp Brochure (DK) | Rørfittings | 2020
  • Køl og ventilation Flyer (DK) | 2024
  • Komplet klarhed med EPD
  • ELGEF Plus Y-Anboringsbøjle
  • ELGEF Plus brochure
  • Montagevejledning Lindab Safe og Rekt E60/E90
  • Unistrut katalog (DK) | Montagesystem | 2023
Se alle ›

Læs HVAC Magasinet online

Annoncering i HVAC Magasinet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik