SÅDAN BLEV KASSEBØLLE FRISKOLE BÅDE GRØNNERE OG SKØNNERE

Som led i Kassebølle Friskoles grønne profil er det gamle oliefyr blevet udskiftet med fem varmepumper fra Vaillant – som til gengæld drives med el fra de havbaserede vindkraftværker tæt på øen. En virkelig miljøvenlig løsning, som samtidigt forbedrer varmekomforten i lokalerne.

Skolen ligger i nærheden af Rudkøbing midt på Langeland, tæt på skov, strand og hav. Her går ca. 90 elever fra børnehaveklasse til 10. klasse, samt ca. 35 børn i vuggestue og børnehave.

– Vi er meget tilfredse med vores varmepumper, og det føles rigtigt godt, at både varmepumperne og den el, der driver dem, er baseret på energi fra naturen. Vi vil gerne være en grøn skole, siger skoleleder Bitten Guldbjerg.

Friskolen er tydeligt præget af det menneske- og livssyn, der er arvet fra Grundtvig og Kold – og med et nært samarbejde mellem forældre, lærere og elever. Forældrene sidder i bestyrelsen, hjælper til med meget af det praktiske og betaler også skolepenge.

MERE KOMFORT FOR PENGENE

Eftersom skolen er privatejet, men samtidig statsstøttet på baggrund af deres elevtal, endte de ”mellem to stole” når det gælder statslige tilskud. Det betød, at de ikke fik offentlig støtte til investeringen. Men eftersom en bæredygtig energiløsning var vigtig for skolen, besluttede man alligevel at føre planen ud i livet og fik bl.a. hjælp af en energikonsulent. Ønsket var i første omgang at få mere komfort for pengene og med den nye energikilde blive en mere bæredygtig skole.

– Og det har vi helt sikkert fået. Vi har fået en meget mere ensartet varme i lokalerne, hvilket er skønt for os alle og samtidigt godt for vores bygninger. Derudover kan vi via apps styre varmen i de forskellige bygninger både dag og nat afhængigt af anvendelsen, og i skoleferien har vi sænket energiforbruget til et minimum, siger Bitten Guldbjerg.

Per Møllemand fra Møllemands VVS stod for installationen, hvor fem aroTHERM split luft til vand varmepumper fra Vaillant blev kaskadeinstalleret for at dække opvarmningsbehovet for alle skolens lokaler – fra klasseværelser og spisesal til gymnastiksalen.

– Installationen blev udført i 2021. Vi placerede indedelen i det gamle fyrrum og udedelen lige uden for bygningen. Ved service i oktober 2022 aflæste vi energiforbruget til 36.000 kWh så energieffektiviteten på opvarmningen er helt sikkert steget markant sammenlignet med den tidligere løsning med oliefyr, siger Per Møllemand.

OPTIMERING ER ALFA OG OMEGA

Per Møllemand trives med sit job og kan godt lide at finde den helt rigtige løsning, der passer til den enkelte kunde og dennes behov. Derefter handler det også om at installere anlægget korrekt fra rørdimensioner til anlæggets placering, fortsætter han.

– Beregningen er nøglen for at finde den perfekte løsning og derefter optimerer vi hver maskine, så kunden sparer så meget energi som muligt. Vi plejer at komme tilbage en til to gange efter installationen, så anlæggets optimering er perfekt, siger Per Møllemand.

Det unikke ved varmepumper er, at de faktisk flerdobler den energi, de får ind gennem kredsløbet. Så vælger man kvalitet og med den korrekte installation, er man sikret lydsvag, grøn energi og god samvittighed.

Vaillant er en af Europas førende producenter inden for innovativ opvarmnings- og varmtvandsproduktion og tilbyder miljøvenlige, intelligente og energibesparende varmesystemer til en- eller flerfamiliehuse samt individuelle løsninger til industrien og erhvervslivet.

MANGE FORDELE MED aroTHERM SPLIT!

aroTHERM split er det perfekte valg til nybyggeri, da den er utrolig effektiv, specielt ved lave fremløbstemperaturer og i kombination med gulvvarme. Også ved renovering og udskiftning af varmeanlæg er aroTHERM split en oplagt mulighed for at anvende de vedvarende energiressourcer til boligopvarmning.

  • Fleksibel og optimal varmeløsning for nybyg og renovering
  • og gennemtestet udvikling og produktion
  • SCOP-værdi på op til 4,60
  • Fremløbstemperatur på op til 62°C
  • Højeste produktkvalitet med lang levetid
  • Enkel installation og montering udenfor, mere plads indendøre
  • Mulighed for Appstyring

YDERLIGERE INFORMATION

Head of Product Management Vaillant Nordic, Peter Aller peter@vaillant.com, tlf.: 46160200, http://www.vaillant.dk