Fodformet og flippet? Sådan behøver miljøvenlige valg ikke være

Familien Bullinger i Hvidovre har bygget et hus, der skal sætte så lille aftryk på klimaet som muligt – både hvad angår materialernes holdbarhed, nedbrydelighed og drift. Det er derfor ingen tilfældighed, at valget af en grøn varmeløsning er faldet på en varmepumpe fra Vaillant.

Jette og Simon Bullinger besluttede sig for at realisere drømmen, da de for fire år siden boede i en lejlighed i Nordvest med deres to drenge.

”Mange har en forestilling om at det at bo miljøskånsomt er lidt fodformet, men vi har bevist, at man godt kan bygge og bo med omtanke for miljøet uden at gå på kompromis.” siger Simon.

Resultatet er blevet et treetagers hus på 190 m2 i boligareal (242m2 i etageareal), der ligger cirka 200 meter fra Hvidovre Havn. Huset udleder halvt så meget CO2, som de kommende krav forventes at blive til enfamilie-huse. Luft til vand varmepumpen er en aroTHERM plus VWL 75/6 230V (altså en 7 kW), og indedelen en: uniTOWER VIH Q 190/6E. Besparelsen på den årlige varmeudgift er (varmepumpe sammenlignet med nuværende fjernvarmepriser): 2.315 kr.

Varmepumpe kan være grønnere end fjernvarme
Vejen til det færdige hus har været fyldt med mange overvejelser og bevidste beslutninger. Derfor er valget af en Vaillant varmeløsning ikke tilfældigt.

Gasfyr eller varmepumpe? Gas var dyrere, og selvom fjernvarme faktisk bliver en mulighed på Hvidovre Strandvej i 2028, så vinder løsningen med en varmepumpe over alternativerne både på den grønne og økonomiske bane.

”Der er virkelig stor forskel på, hvad fjernvarmeanlæggene brænder af. Nogle bruger solvarme og træflis, mens andre desværre varmer op med en sort metode. Vi har regnet på, at det heller ikke vil give mening at skifte til fjernvarme rent økonomisk, hvis de nuværende priser gælder, når vi får den mulighed, ” siger Simon.

På sigt skal de have installeret solceller og være selvforsynende, selvom forbruget allerede er minimalt. Huset er så godt isoleret, at de har kunnet vælge en mindre varmepumpe, der, ligesom andre varmepumpeløsninger, giver energien op til fem gange igen.

Miljøvenligt kølemiddel
Deres krav til varmepumpen var, at den var produceret til det nordiske klima og ikke skulle transporteres til Danmark fra fx Asien. Derudover spillede kølemidlet også en væsentlig rolle i det samlede miljøregnskab.

Ingen kølemidler er fuldt nedbrydelige, men sammenlignet med andre, er Vaillants kølemiddel det mindst skadelige.

I et større perspektiv
Jette og Simon vil anbefale andre, der går med tanker om at bygge og bo miljøvenligt, at ringe rundt til de fagfolk, der ved noget specifikt om de forskellige områder. En varmepumpe er en stor investering, så det gælder om at tænke langsigtet.

Mere stille end forventet
Inden familien i sommeren 2023 flyttede ind i deres drømmehus, havde de indstillet sig på, at valget af varmekilde ville betyde en smule støj, men det har været lidt af en aha-oplevelse, hvor lydsvag den i virkeligheden er.

”Jeg stod på et tidspunkt ved siden af varmepumpen og ventede på, hvornår blæseren gik i gang. Og så mærker jeg, at den er i gang, men at jeg faktisk ikke kan høre den”. siger Simon.

Lyden på varmepumper varierer en hel del fra producent til producent, og netop det har Vaillant særligt fokus på. Læs mere om lyden (eller mangel på sammen).

Yderligere information
Head of Product Management Vaillant Nordic, Peter Aller peter@vaillant.com