Nye arbejdsmønstre stiller krav til kontorets indeklima

Vores arbejdsmønstre er under forandring, og det stiller nye krav til kontorets indeklima. Derfor har ventilationsproducenten Lindab udviklet et fleksibelt VAV-system, som både er drifts- og energivenligt, og som passer til de mange forskellige behov i et moderne kontorbyggeri.

okt_15_472x265Når vores arbejdsmønstre er i opbrud, og arbejdsdagen i højere grad tilrettelægges individuelt, stiller det nye krav til fleksibiliteten i kontorbyggeriet. Det ved Lindab alt om. De har nemlig for nylig leveret ventilation, da kontorbyggeriet Metropolen i Njalsgade i København stod over for en massiv ombygning.
”Vi mærker en stigende efterspørgsel på fleksible VAV-systemer til moderne kontorbyggerier som Metropolen. Det hænger sammen med en ændring i vores arbejdsmønstre, så mange kontoransatte faktisk kun opholder sig 50-70 procent af den daglige arbejdstid i lokalet. Det stiller selvfølgelig krav til ventilationsløsningen, der skal være langt mere fleksibel i dag,” forklarer Jesper Nystrup, der er salgsingeniør i Lindab.

Undersøgelser viser, at energianvendelsen i bygninger udgør over 40 procent af Europas CO2-forbrug. Der er altså store gevinster at hente for både det globale klima og indeklimaet med en effektiv VAV-løsning.

Effektiv ventilation med store energibesparelser
Netop udfordringen med at sikre en optimal indeklimaløsning, der samtidig er energieffektiv, kan Frank Villads Jensen nikke genkendende til. Han er leder af Installationsafdelingen og partner i Jens Peter Madsen ApS, der var bygherrerådgivere på renoveringsprojektet i Metropolen.

”Bygningen havde i forvejen massive problemer med indeklimaet, og antallet af arbejdspladser var ovenikøbet lige blevet opnormeret. Derfor var vi på udkig efter en ventilationsløsning, der både var effektiv og fleksibel,” fortæller Frank Villads Jensen.
Han forklarer, at valget faldt på Lindabs Pascal-system, hvor en indbygget bevægelsessensor registrerer, om lokalet er i brug. Det sikrer, at ventilationen kun kører i lokaler, hvor mennesker arbejder og opholder sig.
”Hvis lokalet står tomt, går systemet automatisk på standby. Bliver lokalet fyldt, så starter ventilationen igen. Det er en løsning, der både sikrer et bedre indeklima og en solid driftsøkonomi,” forklarer han.
Forenklet VAV-løsning med fuld fleksibilitet
Lindabs Pascal-løsning er udviklet og designet med det formål at forenkle og optimere ventilationen. Hjertet i Pascal er MBBV-boksen, der regulerer luften til hver enkelt diffusor i systemet, så der opnås den korrekte luftmængde. Den unikke spjældteknologi gør det muligt at håndtere op til 200 Pa med lavt lydniveau og uden behov for yderligere reguleringsudstyr. Det gør Pascal til en enkel og fleksibel løsning til mange kontorbyggerier.  
 
”I den daglige drift skal jeg faktisk kun trykke på to knapper på det display, der hænger på væggen. Her kan jeg indstille temperaturen, så den passer til rummet, eller sørge for at der bliver blæst mere luft ind,” forklarer Jan Jacobsen, der er serviceleder og varetager den daglige drift af Metropolen.
Den simple opbygning af Pascal-systemet går igen hele vejen fra projekteringsfasen til installations- og ibrugtagningsfasen. Det sikrer en effektiv ventilationsløsning, der samtidig nemt kan skræddersyes til de enkelte byggerier og behov.
Yderligere informationer
Jesper Nystrup, salgsingeniør i Lindab, tlf. 30 63 85 61
Johan Rasmussen, marketingchef i Lindab, tlf. 30 58 18 70