
Brancheorganisationen Dansk Fjernvarme har ikke meget godt at sige om de tanker, som regeringen har fremlagt i et nyt lovforlag vedrørende en ny konkurrencemodel for affaldsforbrændingsanlæggene.
Helt overordnet går modellen ud på, at man skal omdanne affaldsselskaberne til kommercielle selskaber. Det skal åbne for fri konkurrence i hele segmentet med affald, der er egnet til at blive brændt af.
Men hos Dansk Fjernvarme tror man ikke på, at den model vil føre noget godt med sig, og derfor har man bedt konkurrenceøkonom Torben Thorø Pedersen fra Bruun & Hjejle om at komme med et bud på mulige konsekvenser.
Og her er ikke meget positivt at hente i hans konklusionen, som fremhæver tre negative konsekvenser, hvis lovforslaget bliver vedtaget i den nuværende form.
Importen af forbrændingsegnet affald øges betydeligt.
Forbrugerpriserne på forbrænding af affald stiger.
Lovforslaget vil skade anlæggenes incitamenter til at investere i CO2-fangst.
– Inflationen er høj, vi mærker stadig efterveerne af de høje energipriser i efteråret, og klimamålene står for alvor og banker på vores dør. Derfor virker det helt ude af trit med virkeligheden at fremsætte et lovforslag, der har som konsekvens at øge forbrugerpriserne og fjerne mulighederne for at investere i klimarigtige løsninger, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.
Han peger på, at det lovforslaget ganske enkelt går i den forkerte retning.
– Vi har brug for lavere energipriser, forsyningssikkerhed og mere grøn omstilling. Med dette lovforslag får vi, desværre, det stik modsatte, og det synes jeg, at både Folketinget og regeringen skylder at forholde sig til, siger Rune Moesgaard.
Kilde: Dansk Fjernvarme