
I dag er det standard, at jordbaserede solpaneler hælder 20 grader. Men hvad nu, hvis man rejste dem helt op, monterede solceller på begge sider og i stedet for at have panelfladen mod syd, vente dem øst/vest?
Det har tyske forskere fra Leipzig University of Applied Sciences gjort, og via at anvende EnergyPlan-modellen, der er udviklet af Aalborg Universitet, kom de frem til, at der reelt set ikke er den store energimæssige forskel. Mens den klassiske placering høstede 1.020 Wh/w, var det 999 Wh/w for den lodrette.
Så det er ikke på energisiden, man skal vælge den ene frem for den anden type montering. Til gengæld er der andre årsager. Kablingen er dyrere for de lodrette model. Det skyldes, at man skal have større afstand for at forhindre skyggeeffekter, og dermed bliver den installerede effekt pr. område mindre.
Det er dog ikke solpanelerne, som skal æde den manko alene, for den lodrette placering giver mulighed at dyrke landbrug mellem panelerne. Noget man ikke kan ved den klassiske placering. Det vil også have en positiv indvirkning på biodiversiteten, som flere steder bliver trængt.
Den lodrette placering har ydermere en positiv energieffekt i vinterhalvåret.
De tyske forskere mener dog ikke, at man nu bare hovedløst skal skifte monteringsstrategi, men derimod indse, at der er flere veje til den optimale høst af solenergi.
Kilde: pv magazine