
I øjeblikket er der drøn på udbygningen af fjernvarmen, men det er alligevel ikke alle steder, man kan se frem til den form for opvarmning. Hovedårsagen er som regel, at der er tale om for små bysamfund, der ligger for langt fra hoveddistributionen.
De samfund kan i stedet drage nytte at den nye model fra Eon, som kaldes by-varme.
Løsningen består i, at varmeløsningen skal være lokalt ejet og ledet. Det gøres gennem a.m.b.a’er – andelsselskaber med begrænset ansvar – der oprettes til formålet.
Selve anlægget bygger Eon, ligesom det også er dem, som tilslutter kunder og håndtere driften.
Byvarme er lokal fjernvarme med lokalt ejerskab. På den måde bliver der skabt en direkte kobling mellem forbrugerne, borgerne og beslutningstagerne i andelsselskabet, der jo også selv er borgere og forbrugere. Det er en kæmpe styrke – den lokale forankring kombineret med professionel styring og den store erfaring, vi har opbygget igennem drift af vores fem fjernvarmenet og værker, siger Bjørk Paamand Olsen, chef for Eon’s varmeafdeling.
Lokalsamfundene må dog ikke være alt for små. Som udgangspunkt skal bysamfundene være på mindst 500 husstande, og der skal være en tilstrækkelig lokal opbakning, der er på mindst 70 procent af den samlede bygningsmasse. Den opgøres i standardhuse, hvor et standardhus er på130 m2 med årligt forbrug på 18,1 MWh.
Opgørelsen af bygningsmassen omfatter såvel boliger som erhverv og eventuelle kommunale bygninger.
Vi ville selvfølgelig helst kunne tilbyde Byvarme til alle interesserede lokalsamfund, men vi har et skarpt fokus på at sikre, at Byvarme er rentabelt for alle parter, når vi først går i gang. Det betyder også, at vi i nogle tilfælde desværre må sige nej, fordi en by ikke har størrelsen, der skal til. Til gengæld er vi så sikre på, at Byvarme bliver en gevinst i de byer, hvor det bliver rullet ud, siger Bjørk Paamand Olsen.
Eon forventer, at det tager cirka 18 måneder fra et projektforslag bliver accepteret, til det nye Byvarme-anlæg kan levere varme til de første husstande.
Fokus vil i første omgang være på Sjælland, hvor man i forvejen har sine 13 lokalkraftvarmeværker og fem fjernvarmeværker.
Kilde: Eon