
For at sikre rent drikkevand også til de fremtidige generationer, har regeringen besluttet at foretage en national kortlægning af sårbare grundvandsdannede områder.
Kortlægningen blev indledt med et pilotprojekt, der dækkede hele Fyn, hvor der blev udviklet en ny metode, der fremadrettet anvendes til ensartet og faglig funderet identifikation af sårbare grundvandsdannende områder. Man undersøger de områder, hvor grundvandet dannes og senere hen bevæger sig igennem undergrunden til vores drikkevandsboringer.
Nu er de første områder i 2025 blevet kortlagt og offentliggjort. Det drejer sig om Mølleåen, dækkende områder nord for København samt området Jammerbugt, som dækker Jammerbugt Kommune samt mindre områder i Aalborg Kommune nord for Nørresundby. De sårbare områder dækker sammenlagt et areal på 11.595 hektar, hvoraf 1.722 hektar er landbrugsjord.

Kortlægningen er et afgørende planlægningsværktøj for kommunerne og styrker arbejdet med beskyttelsen af drikkevandet. Med den kan kommunerne planlægge udviklingen af deres kommune, herunder anlægsprojekter og drikkevandsprojekter, så de målrettet beskytter de rigtige områder. Kommunerne kan i dag i samarbejde med vandforsyninger og lodsejere lave aftaler, fx om sprøjtestop, hvor det er nødvendigt.
De nye områder bliver kortlagt løbende i 2025 og 2026 og gennemføres trinvist på tværs af landet, så der arbejdes i flere områder på samme tid. I andet kvartal af 2025 forventes det, at syv områder vil blive kortlagt. Der er tale om områderne Lolland, Rødding-Tiset, Aarhus Vest, Nykkerblokken, Slagelse, Sydsjælland og Herlev-Glostrup.
Den nye metode for kortlægningen undersøger grundvandsdannelsen og transporttiden til boringerne. Pilotprojektet på Fyn blev afsluttet i juli 2024 og viste, at der er ca. 28.300 ha sårbare områder på Fyn, hvoraf ca. 17.800 ha er på landbrugsjord.
Kilde- Miljøministeriet