Fjernvarmens Serviceordning arbejder målrettet på at sikre god fjernvarmedrift i Danmark. Ordningen er stiftet i 2005 og varetages af Teknologisk Institut under ledelse af en styregruppe bestående af repræsentanter fra fjernvarmeværker og udførende servicevirksomheder. Kerneelementet er en digital serviceplatform, hvor certificerede montører dokumenterer og kvalitetssikrer alle udførte hovedeftersyn og vedligeholdelsestjek
Artiklen har været bragt i HVAC Magasinet nr. 13, 2024 og kan læses uden illustrationer herunder
(læs originalartiklen her)
Af Mette Grum, konsulent, Teknologisk Institut
Regelmæssigt serviceeftersyn af fjernvarmeanlæg forebygger driftsstop, optimerer varmeudnyttelsen og sænker varmeregningen. Det sikrer godt samspil mellem kundernes installationer og fjernvarmeforsyningen fra værkerne. Forsyningsselskaberne kan tilbyde fjernvarmekunderne kvalificeret service via certificerede montører hos de lokale samarbejdspartnere. Alle servicebesøg indberettes til Fjernvarmens Serviceordning, som varetager den løbende validering af kontrol- og måledata samt stikprøvekontrol af servicerapporter for hovedeftersyn og vedligeholdelsestjek.
Over halvdelen af fjernvarmeinstallationer har fejl
Flere og flere servicebesøg sker via fjernvarmeserviceordningen, men det er ikke alle, og der er fortsat installationer, som slet ikke bliver serviceret. Data fra over 60.000 servicebesøg i private hjem viser, at over halvdelen af alle fjernvarmeinstallationer har fejl. Utilstrækkelig afkøling af returvandet er en hyppig fejl, der kan medføre strafafgifter og unødvendigt høje varmeregninger.
– Disse fejl har betydelige konsekvenser for både forbrugere og samfundsøkonomien, understreger Kristian Vielwerth, som tidligere i år har overtaget ledelsen af sekretariatet for Fjernvarmens Serviceordning på Teknologisk Institut i Taastrup.
Obligatorisk certificering i fjernvarmeservice
For at imødegå de mange fejl i fjernvarmeinstallationer blev certificering i fjernvarmeservice et obligatorisk element i vvs-uddannelsen i begyndelsen af 2024. Dette sikrer, at fremtidens montører er klædt på til at håndtere og optimere fjernvarmeinstallationer.
– Certificering stiller krav til både teoriprøve og øvelser under den praktiske prøve, hvor eksaminationen foregår i samarbejde mellem faglærer og en censor fra Fjernvarmens Serviceordning, forklarer Kristian Vielwerth.
– Vi prioriterer et tæt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne og har bidraget til det nye undervisningskompendium, som fagskolerne tager i brug i 2025, fortsætter Kristian Vielwerth.
For at bevare certificeringen skal montører løbende udføre og indberette et bestemt antal serviceeftersyn og deltage i faglig ajourføring gennem ordningen. Har man ikke arbejdet med ordningen i et stykke tid, bliver man indkaldt til recertificering og skal igen bestå en prøve for at fastholde sin certificering.
Nyt kompendium styrker fjernvarmeservice
I starten af 2025 lancerer EVU et nyt kompendium til brug på alle relevante uddannelsesinstitutioner.
– Kompendiet omfatter alle de områder, man skal undervises i, for at kunne udføre et godt eftersyn. Der er både en teoretisk del, men også en udførlig drejebog for, hvordan man gennemfører eftersyn på fjernvarmeinstallationer, forklarer Kristian Kærsgaard Hansen fra Teknologisk Institut, censor for ordningen og redaktør på kompendiet.
Kompendiet er tæt knyttet til Fjernvarmens Serviceordnings opdaterede serviceportal, hvor montører genererer detaljerede servicerapporter. Den samtidige opdatering af portal og kompendium vil strømline og effektivisere montørernes arbejde.
Løbende udvikling af serviceplatformen
Serviceordningen følger de certificerede montører fra uddannelse til praktisk udførelse og etableringen af gode arbejdsrutiner. Onboardingprocessen inkluderer personlig sparring og gennemgang af dokumentation på de første fem servicerapporter, som virksomheden udsteder gennem serviceplatformen.
Fjernvarmeordningens serviceplatformen opdateres to gange årligt med nye funktioner og forbedringer. I december 2024 bliver servicerapporten opdateret med et mere læsevenligt layout, der giver montørerne bedre plads til at beskrive forudsætninger og forbedringsforslag. Udviklingen sker i samarbejde med ordningens censorkorps, som er i løbende kontakt med faglærere fra hele landet. Styregruppen bidrager med input om nye tiltag i branchen, herunder udvikling af nye serviceprodukter, der imødekommer den stigende konvertering til fjernvarme i forbindelse med den grønne omstilling.
BOKS:
Fjernvarmens Serviceordning
• Etableret: 2005 (af Tekniq Arbejdsgiverne, Dansk Fjernvarme og Teknologisk Institut).
• Mission: At sikre god fjernvarmedrift og fremme grøn omstilling via kvalitetssikrede serviceeftersyn.
• Medlemmer: 311 firmaer pt. fordelt på servicefirmaer og fjernvarmeselskaber.
• Resultater: 3.429 udførte eftersyn i år – og tallet stiger fortsat.
• Vision: At være den foretrukne samarbejdspartner for servicevirksomheder og forsyningsselskaber via løbende udvikling af servicekoncept og -kvalitet.