
Onsdag den, 2. august er den såkaldte Earth Overshoot Day. Det er en beregnet dato for, hvornår vi har opbrugt alle de ressourcer, som kloden kan nå at genskabe på ét år. Og vi tager altså snart hul på 2024.
Tænketanken Global Footprint Network står bag beregningerne, som ikke bare er udført for hele kloden, men også for hver enkelte land. Her ligger Danmark i den rigtig tunge ende. Vi tager normalt hul på næste år allerede i foråret, og burde således have små 4 jordkloder til rådighed.
Selvom Earth Overshoot Day er en skelsættende, tilbagevendende begivenhed, bliver den normalt kun bemærket i det små. Formentlig fordi det er uhåndgribeligt stort at gøre noget ved, at vi allerede 214 dage inde i året, har suget jorden tør.
Men der er noget, man kan gøre, påpeger tænketanken, der har oplistet 64 tiltag, der kunne bringe os tilbage, således at det kalendermæssige og ressourcemæssige nytår faldt på samme dag.
De 64 tiltage er delt op i en række kategorier, og ikke overraskende er energi den helt tunge parameter. Indførelse af carbon-afgift ville, ifølge tænketanken, skubbe datoen ikke mindre end 63 dage den rigtige vej.
Gør vi vores byer grønnere og smartere ved at udnytte eksisterende teknologier til at gøre både bygninger og el-distribution grønnere samt sikrer mere bæredygtig transport, kan vi flytte Earth Overshoot Day med 29 dage, mens øget brug af vedvarende energi kunne skubbe 26 dage.
Der er også tiltag, som påvirker overraskende lidt. Bundproppen med kun 0,6 dag er således nedsættelse af hastigheden på vejene, ligesom udnyttelse af geotermisk energi, der i dette tilfælde ikke er lagt ind under vedvarende energi, men er blevet nævnt selvstændigt, magter at skubbe 0,8 dag.
Kilde: WWF Verdensnaturfonden