
Årets fjernvarmepulje vil lide samme skæbne, som det var tilfældet i 2022. Den løber ganske enkelt tør for penge ret hurtigt efter den åbner den 23. januar.
Det frygter organisationen Dansk Fjernvarme, som allerede nu har indikationer på, at de små 300 mio. kr. der er i puljen, langt fra er nok. Fjernvarmeselskaber benytter sig af puljen for at skabe sikkerhed for deres investeringer og for forbrugerne, men hvis midlerne slipper op, vil en række konverteringsprojekter blive sat på ”pause”.
Og det er skidt, mener organisationen, der påpeger, at kommunerne er kommet i mål med de fjernvarmeplaner, der skal rulles ud her i 2023.
– Det burde være en selvfølge, at tilskudspuljerne prioriteres og tilføres flere penge i en tid, hvor der er ekstra meget behov for midlerne til at få fart på udfasning af naturgas, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.
Han påpeger, at puljen har vist sig at være en hurtig vej til at få et stort antal husstande væk fra gassen
– Med midler fra puljen kan fjernvarmeselskaberne reducere en del af forbrugernes tilslutningsbidrag og samtidig skabe sikkerhed for deres store investeringer i fjernvarmeinfrastrukturen, siger han.
Ud af 20 adspurgte fjernvarmeselskaber med forventelige konverteringsområder tilkendegav 12 selskaber til Dansk Fjernvarme, at de forventer at søge fjernvarmepuljen i første kvartal, når projekterne har modtaget kommunalt tilsagn for et samlet beløb svarende til cirka 400 mio. kroner. I 2023 er fjernvarmepuljen på 197 mio. kroner og 100 mio. kroner fra vinterhjælpsaftalen.
– Afledt af kommunernes godkendte varmeplaner og breve, er mange fjernvarmeselskaber klar eller i gang med projekter til fjernvarmeudrulningen i 2023. Vi har kontakt til selskaber, der tilsammen allerede nu planlægger at søge for cirka 400 mio. kroner fra fjernvarmepuljen i første kvartal, og det overstiger fjernvarmepuljens midler for 2023, siger Kim Mortensen.
Han ser for sig, at det vil skabe den frygtede stop-and-go effekt. Det medfører usikkerhed over hele linjen, og betyder i sidste ende, at de borgere, som havde fået stillet i udsigt, at de kunne komme væk fra gassen, må vente længere. før det er tilfældet.
Kim Mortensen mener den mest enkle løsning er, at regeringen og Klima-, Energi-, og Forsyningsministeren forhindrer puljen i at løbe tør.
Kilde: Dansk Fjernvarme