
Sønderborgområdets ProjectZero har en ambition om at blive CO2-neutral i 2029. Blandt de store bidragsydere til udledningen, er gasforbruget om produktionsvirksomhederne og lastbilkørsel.
De to områder stor for 25 procent af udledningen.
Opgaven med at få den udledningen ned har fået en håndsrækning fra EU, der har bevilliget 4,5 millioner til projektet ZERO Industry, som Sønderborg Varme, Better Energy, ProjectZero og Sønderborg Kommune de kommende to år skal arbejde sammen om.
For områdets produktionsvirksomheder handler det primært om at reducere forbruget af gas i produktionen. Sønderborg Varme arbejder allerede nu med at erstatte dele af virksomhedernes gasforbrug med grøn fjernvarme og samtidig lede virksomhedens overskudsvarme ind i fjernvarmenettet.
– Med pengene fra EU kan vi intensivere den indsats, vi allerede gør for at levere fjernvarme til og udnytte overskudsvarme fra områdets industrivirksomheder. Samtidig vil vi i projektet samarbejde med andre partnere, som skal se på muligheder for at hjælpe virksomhederne med også at reducere gasforbruget i den del af produktionen, hvor der er brug for højere temperaturer, end fjernvarmen kan levere, siger Erik Wolff, der er direktør i Sønderborg Varme.
Selv om det er virksomhederne, der er i fokus, kommer projektet også borgerne til gode. Hvis en virksomhed uden for det eksisterende fjernvarmenet har et tilstrækkeligt stort varmeforbrug, kan det nemlig betyde, at bliver økonomisk rentabelt at udvide fjernvarmenettet til virksomheden – og til nærliggende huse.
Samtidig er overskudsvarmen fra virksomheden et grønt og vigtigt supplement til fjernvarmen, som udnytter energien effektivt og giver en større forsyningssikkerhed, fordi forsyningen er spredt på mange forskellige kilder.
Den anden del af projektet finder vi ude på vejene. Det er omlægning fra diesel til el-lastbiler, og her er det Better Energy, som står i spidsen.
De har et af Europas største testanlæg for solenergi i Sønderborg, og skal stå i spidsen for en kortlægning af kørselsmønstre, ladebehov og deraf potentialet for at skifte lastbiler på diesel ud med elektriske lastbiler.
Allerede i dag er Danfoss gået over til el i deres danske lastbilpark, og håbet er, at flere vil følge efter.
– Vores teori er, at mange virksomheder i Sønderborgområdet har et kørselsmønster med ruter, hvor rækkevidden med el kan fungere fint i praksis. Det vil vi kigge nærmere ind i, og samtidig afsøge, hvordan vi som samfund får lavet den nødvendige lade-infrastruktur på den smarteste måde. Herunder hvad vi kan gøre for at øge incitamentet for at lade på de tidspunkter, hvor der er mest grøn strøm i elnettet, siger Lasse Netterstrøm, Head of Business Innovation ved Better Energy.
Projektet forventes at starte op til september og strække sig over to år.
Kilde: ProjectZero