
Fra årene 2000 til 2018 lå det danske elforbrug stort set konstant på cirka 32 TWh. Sådan vil det ikke gå i fremtiden, mener Energistyrelsen, der har kigget i den årlige krystalkugle i form af deres Analyseforudsætninger.
Analysen viser, at der vil ske en femdobling af det nuværende energiforbrug frem mod 2050. Det er bl.a. flere varmepumper, langt flere elbiler og ikke mindst en udbygning af PtX-teknologien, der vil trække mere strøm.
Modsat styrelsens klimafremskrivninger, der er baseret på en såkaldt “frozen policy”-tilgang, hvor kun politiske vedtagne tiltag medtages, tager Analyseforudsætningerne højde for politiske målsætninger og beskriver et sandsynligt bud på udviklingen i dele af energiområdet, der er relevant for Energinets planlægning.
Energinet anvendes analysen i deres planlægning. De står bl.a. for at trække elkabler, rejse master og bygge gasrør, og her har man brug for en samlet vurdering af, hvordan fremtiden kan komme til at se ud.
I analysen indgår bl.a. udbygning med havvind til en samlet havvindskapacitet på ca. 37 GW i 2050. I dag er havvindskapaciteten ca. 2,3 GW.
Forbrug af ledningsgas i husholdninger og erhverv antages væsentligt reduceret, og især inden for husholdningerne antages en generel udfasning af gasfyr.
Accelereret produktion af grønne gasser, således at 100 pct. af ledningsgasforbruget i 2030 er grønt.
Der medtages en forventning om en væsentlig udbygning med PtX frem mod 2030 (6,9 GW pr. ultimo 2030), blandt andet på baggrund en betydelig mængde udmeldte projekter i pipeline. I 2050 forventes der i AF22 ca. 26 GW Power-to-X produktion i Danmark, både on- og offshore.
Kilde: Energistyrelsen