Spar på varmeregnskabet uden at skrue ned for varmen

Bedre kontrol over vandet i HVAC-anlæg giver store besparelser

De offentlige bygninger har skruet ned for temperaturen for at spare på varmen, men ofte kan man opnå store besparelser, hvis varmeudnyttelsen forbedres. Det kræver bedre kontrol over, hvordan ventilerne fordeler varmen i HVAC-anlægget.

Mange skoler, plejehjem og andre kommunale bygninger er udbygget ad flere omgange,” pointerer Ole Fornill, direktør i Belimo Danmark: ”men selv om HVAC-anlæggene er blevet udvidet og tilpasset, er det ikke sikkert, varmen fordeler sig, som den skal. Måske får de forskellige dele af anlægget ikke det vand, de skal have.”

Hospital med forkert fordeling af varmen
Sådan var det i hvert fald på det tyske distriktshospital Ludmillenstift. Efter flere tilbygninger og udvidelser gennem årene var der typisk ikke varme nok i nogle områder, mens andre områder fik for meget – så meget, at varmevekslerne slet ikke kunne udnytte vandet, og returløbstemperaturen var for høj.

Flowventiler sikrer det ønskede flow
Belimo leverer smarte ventiler, der sørger for, at det vandet i HVAC-anlægget løber det korrekte sted hen – og i den korrekte mængde. Det kan være flowventiler, som både er trykuafhængige og kan indstilles til max-flow begrænsning. Så er der både vand nok – også på spidsbelastningstidspunkter, hvor trykket typisk daler i anlægget – og ikke mere vand, end du har bedt om. Fuld kontrol over flowet giver bedre udnyttelse af varmeenergien – og tilhørende besparelser på varmeregnskabet.

Energiventiler giver den optimale varmeudnyttelse
Desuden leverer Belimo energiventiler, som kan regulere ud fra varmeudnyttelsen. Ventilen måler temperaturforskellen (delta-T) mellem vandet ind i anlægget og vandet, der kommer ud, og regulerer efter dét. Så løber der ikke mere vand gennem varmevekslerne, end varmeenergien når at blive udnyttet – og uudnyttet varme løber ikke ud af systemet og tilbage til f.eks. fjernvarmesystemet.

Store besparelser ved kontrol over HVAC-anlægget
Det var energiventiler, der gav kontrol over varmen i distriktshospitalet Ludmillenstift. Ud over en bedre komfort i alle bygninger, opnåede man store besparelser på varmebudgettet. HVAC-anlægget kunne opvarme 40 % flere etagemeter, uden at omkostningerne til varmen steg. ”Belimo har leveret energiventiler i 12 år – med succes,” fortæller Ole Fornill,”så vi har mange og gode erfaringer med det. Vi ved det virker.”

Læs mere om energiventiler og flowventiler på belimo.dk. Her finder du også hele historien om Distriktshospital Ludmillenstift.

Kontakt Belimo, hvis du vil vide mere om, hvordan du kan spare varmeenergi uden at sænke komforten. Skriv til info@belimo.dk eller ring til 86 52 44 00.