Nye og bedre installationer i etageboliger med Uponors decentrale 3-rørs system

Sparer energi, styrker komfort og hygiejne ved at fjerne varmt brugsvand fra cirkulationen i traditionelle systemer

Nu er der en ny og bedre installationsløsning end det traditionelle centrale system, der typisk består af en varmekilde f.eks. fjernvarmeveksler, gas eller olie kedel, varmepumpe. Hvorfra varmen forgrener sig ud – frem og retur – til de enkelte lejligheder, har et temperatursæt på 50-65°C/30-35°C

Ligeledes er der typisk en stor, fælles varmtvandsbeholder, der forsyner de enkelte lejligheder med varmt brugsvand, samt en cirkulationsledning for at sikre, at ventetiden ikke bliver for lang. De typiske temperaturer ligger på: Varmtvand ca. 55°C og cirkulation ca. 50°C – Koldt vand ca. 10°C, Dette system med 5 rør er det mest udbredte, der bl.a. ses i klassiske lejlighedsbyggerier.

”The new normal” med decentralt 3-rørs System

”Det betyder, at man traditionelt kører med 2 parallelle systemer – varmt brugsvand og varme – hvor vi med vores nye 3-rørs System vælger at fjerne det varme brugsvand med cirkulation”, fortæller Anders Møller fra Uponor VVS. ”I stedet produceres det varmevand ude i lejlighederne, når der er brug for det. Det sparer energi, og samtidig skal der kun holdes ét netværk vedlige”.
Det decentrale system vil oftest bestå af en varmekilde, f.eks. fjernvarmeveksler, gas eller olie kedel, varmepumpe, i kombination med en buffertank for at udjævne spidsbelastninger. Hvorfra varmen forgrener sig ud – frem og retur – til de enkelte lejligheder. Typisk temperatursæt: 50-65°C /30-35°C
Med den nye, decentrale løsning monteres der i hver lejlighed en unit, som producerer det varme brugsvand i umiddelbar nærhed af, hvor det skal bruges.

Fordele ved 3-rørs System med Combi Port INS-unit

Fordele for ejendommen-/ Installatøren:

  • Energibesparelser på 30-50 %, da der ikke skal drives og vedligeholdes en cirkulationsledning til varmt brugsvand døgnet rundt.
  • Færre stigestrenge = mindre risiko for korrosion.
  • Færre stigestrenge = færre udgifter til underentreprenører, (hulboring, isolering brandlukning)
  • Hurtigere installation (ca. 30%).
  • Færre tunge løft og uhåndterbare materialer i byggefasen. Dermed bedre arbejdsmiljø.

Fordele for brugeren:

  • Individuel komfort i hver bolig, da varmen kan tilpasses den enkelte brugers behov.
  • Mindre risiko for Legionella, da det varme vand først produceres, når der er behov.
  • Grøn profil giver god samvittighed. 

Statens Serum Instituts 2020-rapport: Legionella-tilfældene stiger i Danmark

Legionella er stigende i Danmark i forhold til resten af Europa. Dette kan forebygges, når det varme brugsvand tages ud og laves på stedet, når der er brug for det. Risikoen for Legionella er størst, når varmt brugsvand i længere tid står i rør eller tanke.

Statens Serum Institut oplyser i sin rapport for 2020, at der i alt blev registreret 278 tilfælde af legionærsygdom (LS), heraf henregnes 263 til at være smittet i Danmark. Dermed er 2020 året med det hidtil højeste antal Legionellatilfælde med formodet smitte i Danmark.

Rapporten kan hentes her:

https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsovervaagning/l/legionella-pneumoni-2020