Kvikguide til overfladebehandling

Har du ikke 100% styr på, hvilken stålkvalitet og overfladebehandling, der passer bedst til dit projekt? Skal du vælge de relativt billige elforzinkede og pregalvaniserede produkter, de galvaniserede produkter eller de mest omkostningstunge, rustfrie produkter?

Valget afhænger primært af to forhold. Miljøet/omgivelserne for dit projekt og kravene til projektets holdbarhed og levetid.

Læs med hér, så lover vi, at det bliver lettere for dig at foretage det rigtige valg af overfladebehandling næste gang – uanset om du står med en opgave i en opvarmet bygning eller i saltvand.

Få et lynhurtigt overblik over anvendelse og holdbarhed

I skemaet herunder får du et overblik over, hvor lang tid, du kan forvente, at de forskellige typer stål og overfladebehandlinger kan holde under forskellige forhold. Brug skemaet til at vælge rigtigt hver gang med udgangspunkt i opgavens karakter og projektets krav til holdbarhed.

Vælg primært de relativt billige, elforzinkede og pregalvaniserede kvaliteter til indendørs brug – gerne i opvarmede bygninger. Vælg de galvaniserede kvaliteter til udendørs brug med lav eller moderat luftfugtighed og -forurening, Vælg de mest omkostningstunge rustfrie kvaliteter, når dit projekt og et hårdt miljø kræver det.

Kvikguide til overfladebehandling og holdbarhed

Rå/ubehandlet stål (RÅ)

Særligt velegnet til svejsning, pulverlakering og individuel overfladebehandling, da de ubehandlede produkter kræver et minimum af forarbejde.

Elforzinket stål (ELZ)

Ved elforzinkning beskyttes stålet mod korrosion med et meget tyndt lag zink. Du bør primært anvende elforzinkede materialer til indendørs brug og i sterile miljøer.

Pregalvaniseret stål (PG)

Stålet beskyttes med en lidt tykkere zinkbelægning end ved elforzinkning. Pregalvanisering egner sig bedst til indendørs brug.

Varmgalvaniseret stål (VG)

Varmgalvaniseret stål har en markant højere korrosionsbestandighed og rustbeskyttelse end elforzinkede og pregalvaniserede materialer. Varmgalvaniserede materialer er den mest udbredte løsning til udendørs brug.

Rustfrit stål (SS)

Rustfrit stål er fremstillet af stål med nikkel og krom. Det oplagte valg til udendørs brug i udsatte miljøer. NB! Brug syrefast, rustfrit stål med molybdæn (A4), hvis du har brug for den mest holdbare korrosionsbeskyttelse – eksempelvis ved kystområder.

Vil du vide endnu mere om de enkelte kvaliteter og overfladebehandlinger? Læs mere i vores guides og info sektion på erik-larsen.dk: Valg af overfladebehandling | Erik Larsen & Søn

Hilsen Team Erik Larsen & Søn