Building Green-debat sætter ingeniørfaget i spil

En inspirerende debat i et nyt format rammer Building Green til april. Debatten kalder på alle typer af ingeniører. ”Ingeniørernes roller skal være synlige, og alle typer ingeniører skal forstå deres roller i processen, så vi sammen kan nå i mål med det bæredygtige byggeri”, lyder det fra paneldebattør og bæredygtighedsingeniør.

Hvilken rolle spiller ingeniøren i det bæredygtige byggeri? Hvilke ingeniørfagligheder har grebet bæredygtighedsbolden, og hvilke har (endnu) ikke? Hvordan når vi i mål med bæredygtighed i hele værdikæden?

De spørgsmål, og mange flere, bliver stillet og besvaret ved en inspirerende debat under forårets Building Green i Aarhus. Debatten finder sted den 18. april og skiller sig ud fra tidligere Building Green-debatter. Fokus ligger nemlig på ingeniørfaget. Et fag, som favner en lang række fagligheder, der skal sættes mere i spil i bæredygtighedens tegn.

Tilmeld dig Building Green i dag!

Opfordring: Alle typer ingeniører skal med
Debatten går under navnet ’Arbejder en rigtig ingeniør med bæredygtighed i byggeriet?’. Med det spørgsmål udfordrer Kasper Lynge, udviklingschef ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, de tre debattører.

– Debatten skal tydeliggøre, hvordan de forskellige ingeniørfagligheder hver især spiller en vigtig rolle inden for bæredygtigt byggeri. Hvor kan den talstærke konstruktionsingeniør placere sig i agendaen om cirkulær økonomi? Hvor passer VVS-ingeniørens varmeløsning ind? Det vil vi stille skarpt på, forklarer Kasper Lynge, som med kyndig hånd skal facilitere debatten.

Hans håb er, at debatten vil tiltrække og inspirere samtlige af de fagligheder, som gæster Building Green fra den 18.-19. april.

– Et tværfagligt samarbejde er altafgørende for, at fremtidens byggeri kan blive endnu mere bæredygtigt. Men den konservative tilgang til det skal ud. Vi skal nuancere bæredygtighedssnakken og udfordre hinanden, lyder opfordringen.

Alle projekter er forandringsprojekter
De tre debattører på Main Stage er blandt de fremmeste inden for bæredygtighed. Trioen tæller Anne Iversen, Senior Sustainability Engineer hos Henning Larsen Architects, Steffen E. Maagaard, koncernkompetencechef hos MOE A/S samt Hanne Ring Hansen, bæredygtighedsingeniør hos Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma.

– Ethvert byggeprojekt, der skal være bæredygtigt, er i princippet et forandringsprojekt. En dygtig bæredygtighedsingeniør forstår dette og kan facilitere en sådan proces. Ingeniører er gode til at måle, systematisere og dokumentere bæredygtighed gennem hele processen, mens en bæredygtighedsingeniør får alle parthavere til at forstå deres roller og ansvar. På den måde kan vi løbende sikre, at bæredygtighed bidrager til værdiskabelse på projekterne, lyder udmeldingen fra Hanne Ring Hansen.

Hun har arbejdet med rådgivning om helhedsorienteret bæredygtighed i byggeriet siden 2008 og var en af initiativtagerne til Green Building Council Denmark. Hun må derfor siges at være lidt af en pioner på området. Og hendes opfordring til ingeniørerne er klar:

– Ingeniørernes roller skal være synlige, og alle typer ingeniører skal forstå deres roller i processen, så vi sammen kan nå i mål med det bæredygtige byggeri. Det er vigtigt, at ingeniørbranchen melder klart ud, hvad vi bidrager med. Til det formål er Building Green Aarhus ideelt. Intimiteten på Centralværkstedet sikrer en god balance mellem scenerne, og jeg oplever, at der er et stort fokus på oplæggene. Jeg glæder mig meget til at tage del i eventen og ingeniørdebatten.

Se hele programmet her!