
Hos Sikkerhedsstyrelsen er man klar i spyttet – dette her kan i værste tilfældeende i en gaseksplosion.
Det gælder afpropning af nedtagne gasinstallationer. Det bliver i stigende grad udført af ikke-autoriserede. Styrelsen har i alt 155 sager med manglende eller forkert afpropning, og af dem er 108 udført af folk uden autorisation.
– Det er jo en farlig tendens, vi ser. Når man ikke har en vvs-autorisation fra Sikkerhedsstyrelsen, skal man simpelthen holde fingrene væk fra gasinstallationer. Ellers kan det altså i værste tilfælde ende med en gaseksplosion, siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
Stigningen er markant. I 2020 var der kun syv sager af denne slags. To år senere var man oppe på 107, og i 2023 er man allerede oppe på 108 sager om det uautoriserede arbejde.
– Hvis gassen først begynder at sive ud af rørene, der burde være spærret ordentligt af, er der en risiko for, at gassen kan samle sig i et eller flere rum, uden man opdager det. Og så skal der altså kun en gnist til at skabe et brag af en gaseksplosion. Det kan jo få fatale konsekvenser. Så jeg kan på det kraftigste anbefale alle, der står til at skulle af med deres gasfyr, at de tjekker i autorisationsregisteret på sik.dk og bestiller en autoriseret vvs-installatør derfra til at komme og gøre arbejdet, understreger Søren Assenholt Muff.
Mens det er vvs-installatøren, som skal give Sikkerhedsstyrelsen besked om, at gasinstallationen ikke længere er i brug, er det boligejeren selv, der skal opsige aftalen om gasforsyningen. Når det er gjort, kommer forsyningsselskabet ud for at fjerne gasmåleren og stikledningen ind til gasinstallationen, men det kan tager uger fra gasfyret er fjernet til måler og deslige bliver fjernet.
Og det er i den periode, at gassen kan sive og samle sig.
Kilde: Sikkerhedsstyrelsen