
De store syndere til at udbrede smitte af forkølelsesmitte er aerosoler, viser ny forskning fra Roskilde Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Tidligere har hænder og overflader som fx håndtag været betragtet som den sikre vej til at få smittet af forkølelsesvirus (rhinovirus) bredt ud på en arbejdsplads, men i stedet er det luftbåren smitte, som er den værste.
– Dråberne kan blive hængende i luften i lang tid og spredes over større afstande. De bliver flere, hvis der er flere syge samlet, eller hvis udluftningen er dårlig. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på indeklimaet, fortæller seniorforsker på NFA Lars Andrup, der er medforfatter på studiet.
Ved at gennemgå den eksisterende litteratur omkring spredning af forkølelsesvirus kunne forskerne konkludere, at mest forskning peger på luften som den mest almindelige smittevej.
Og det er brugbar viden. Forkølelsesvirus er nemlig blandt de væsentligste årsager til kortere sygefravær fra skole og arbejde.
Derfor kan det være en god ide at tage nogle ekstra forholdsregler for at sikre det gode indeklima på arbejdspladsen.
– Forkølelse forebygges bedst ved at forbedre luftkvaliteten. Hvis vi virkelig vil reducere smittespredning effektivt, skal vi kigge på ventilation og udluftning rundt på arbejdspladserne, siger Lars Andrup.
Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø