
Hvis man møder tre personer fra Region Sjælland, er der en god chance for, at mindst én af dem er faglært. Regionen har den største andel af faglærte i landet, hvor mere end hver tredje person i den arbejdsdygtige alder er faglært, ifølge Region Sjællands Uddannelsesanalyse fra 2023. Regionen ligger også godt til i forhold til antallet af unge, der vælger at blive faglærte efter grundskolen, sammenlignet med andre regioner.
Virksomheder i hele landet har brug for flere faglærte til at løse opgaverne, herunder i forhold til grøn omstilling. Formanden for udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde, Christian Wedell-Neergard, er glad for, at Region Sjælland kan prale af at have den største andel af faglærte borgere.
På den anden side halser regionen dog efter med hensyn til de unges lyst til at gennemføre en ungdomsuddannelse, hvilket har været et problem i flere år. Uddannelse er en vej til en god indkomst og et godt liv, og selvom mange unge heldigvis er gode til at finde ufaglærte jobs og forsørge sig selv, risikerer de at blive efterladt på perronen, siger næstformanden for udvalget, Felex Pedersen.
Formandskabet er også bekymret for de store forskelle fra kommune til kommune inden for regionen, og derfor støtter de uddannelsesprojekter målrettet de unge, der har svært ved at få en ungdomsuddannelse, for at sikre flest mulige en god fremtid. Regionen har stor afgang af unge på grund af mangel på store universitetsbyer, som flere andre regioner har.
På den positive side har regionen dog tilflyttere i aldersgruppen 30-39 år, som er enten faglærte eller har en mellemlang eller lang videregående uddannelse. Disse tilflyttere hjælper med at hæve det samlede uddannelsesniveau i regionen.
Mange af dem, der flyttede ud for at tage en videregående uddannelse, vender tilbage til regionen, til gavn for lokalsamfundene og regionens virksomheder, understreger Felex Pedersen.
Læs hele uddannelsesanalysen her
Kilde: Region Sjælland