
Fra den 1. oktober kunne danske husstande igen måle radonindholdet i deres hjem – og det bør man gøre. Langt de fleste kender ikke til indholdet af den kræftfremkaldende, radioaktive radon.
Sundhedsstyrelsen har ikke selv undersøgt radon siden 2001, hvor der indgik ca. 3000 boliger i undersøgelsen.
Ud fra de mere end tyve år gamle målinger blev det i mange år antaget, at 340.000 boliger havde et radonindhold i luften på over 100 Bq/m3, men det er altså snarere 430.000 boliger, viser Aalborg Universitets undersøgelser.
Grænsen for indhold af radon i institutioner og på arbejdspladser er 100 Bq/m3, og mere må der heller ikke være i et nybygget hus.
– Det er uforståeligt, at Sundhedsstyrelsen ikke har reageret på, at dens egne tal så markant undervurderer risikoen. Myndighederne er helt holdt op med at bekymre sig om radon, selv om bogstaveligt mindst en million danskere lever i boliger med for meget radioaktivt, kræftfremkaldende radon, siger formanden for Danvaks Radonfaggruppe, Jens Otto Kjær Hansen, og tilføjer:
– Det er på en måde forståeligt nok, at de fleste mennesker ikke har lyst til at bekymre sig om radon, da der som regel er rigeligt andet at bekymre sig om. Men det er skræmmende at en million danskere eller mere udsættes for radon, uden at myndighederne nogen som helst.
Overalt i den danske undergrund findes grundstoffet radium, og det danner den radioaktive, usynlige luftart radon, som siver op gennem jorden og ud i atmosfæren. Men under bygninger koncentreres radon og siver ind i boliger, der ikke er helt radontætte, og her kan niveauet nå over 100 Bq/m3 eller endda langt højere.
Ifølge Aalborg Universitets undersøgelser har over 100.000 boliger endda mere end det dobbelte.
Kilde: Danvak