
Vi stiller større og større krav til vores boliger, og teknologisk fremdrift gør det mulig at opfylde dem. Særligt lyde i bygninger – og især fra badeværelset – hvor lyden primært transporteres gennem luften og vibrationer i væg og loft, kan opleves generende.
Ifølge Nils Overgård, der er produktchef hos sanitetsvirksomheden Geberit, kan lydisolering heldigvis allerede forbedres i installationsfasen. Det kræver dog, at man er opmærksom på fire bestemte ting.
De typiske støjkilder er:
• Uhindret overførsel af lyd fra toilettet til gulvet og væggene
• Støjende afløbsledninger
• Planlægningsmæssige fejl i badeværelser mod rum, der kræver lydisolering
Som VVS-installatør eller rådgiver bør man tænke lydisolering ind allerede fra begyndelsen, når man bygger eller renoverer badeværelser. I Danmark er det anbefalede støjniveau fra badeværelset 30 dB(A), som primært kommer fra tekniske anlæg inklusive afløbssystemer. Det kan dog være svært at vide, hvad man kan justere på for at holde støjniveauet nede.
Det kan være svært at beregne lyd på forhånd. Derfor har Geberit på deres avancerede lydlaboratorium i Schweiz udviklet et nyt – og helt gratis – digitalt værktøj til VVS-installatører og rådgivere: En lydberegner, der kan måle, om sanitetsinstallationer opfylder kravene til lydisolering.
Lydberegneren fungerer som et ressourcebesparende værktøj, der gør det muligt at lave produktions- og byggeprocesser med estimerede støjniveauer, baseret på tidligere målinger, da værktøjet gemmer data fra tusindevis af tidligere målinger.
Med støjberegningen får man et skøn, der kan sammenlignes med oplysningerne i Boligstyrelsens bygningsreglement (BBR), som udspecificerer byggelovens krav og indeholder de nærmere detaljerede krav, som byggeriet skal leve op til.
Herudover er det muligt at sammenligne flereforskellige konstruktioner og installationer, hvilket gør det nemmere at træffe en beslutning.
Efter målingen genereres en oversigt, der viser de opfyldte lydkrav og eventuelle mangler. Værktøjet hjælper dermed til at beskrive den valgte løsning til den specifikke byggesituation og kan vedlægges som dokumentation i byggesagen.
Kilde: Geberit