
Danmark er et hotspot for Legionella, og har været det i en årrække, men generelt er udfordringen med legionella stor, også i udlandet.
Nu er et meget omfattende forskningsprojekt ‘Legionellasikring og energieffektivisering for installationer og forsyning’ netop afsluttet.
Det har resulteret i seks delrapporter og tre løsningsforlag.
Projektet og dets resultater bliver nøje beskrevet af folkene bag i en omfattende artikel i det kommende nummer af HVAC Magasinet, der udkommer den 25. april.
Projektet har være i gang fra september 2020 til marts 2023 og gennemført en større udredning, samt udvikling og demonstration af tre tiltag vedrørende sikring mod Legionella.
Man fandt skærpet problematik mellem legionellasikring og energibesparalser/kliamaftryk
Udredningen har omfattet undersøgelse af de influensparametre, der påvirker spredning, vækst og reduktion af Legionella, samt af myndighedskrav, standarder og forskningsundersøgelser. Den viste bl.a., at på grund af biofilm er temperaturkravene til sikring mod Legionella ofte undervurderet, ligesom de danske temperaturkrav er i den lave ende, ikke mindst for eksisterende installationer.
De tre udviklings- og demonstrationstiltag har omfattet:
Et risikovurderingsværktøj baseret på en anerkendt metode og gennem tilpasning af de fundne influensparametre med henblik på at gøre det brugbart i praksis. Værktøjet skal bidrage til en bedre afklaring af såvel eksisterende som nye brugsvandsinstallationer.
En elektrisk booster-enhed sikrer temperaturovervågning og optimal kontrol af brugsvandsinstallationen baseret på viden om Legionellas vækst og reduktion. Løsningen vil kunne understøtte fremtidig tilpasning og udvikling af produkter til den øgede temperaturudfordring for beskyttelse mod Legionella.
Et nyt setup for biociddosering med hypoklorsyre (NEUTHOX), der er miljøvenligt, og som giver mulighed for legionellasikring ved lavere vandtemperatur, dvs. svarende til det komfortmæssige behov.
Projektet har vist, at det er muligt at bringe høje legionella-kimtal ned til et tolerabelt niveau og at kunne fastholde det. Løsningen vil derfor kunne give klare fordele med hensyn til at reducere energi- og klimaaftryk og foreslås inddraget formelt i de danske myndighedskrav, såfremt specifikke dokumentationskrav opfyldes.
Deltagerne i projektet har været:
Teknologisk Institut (TI), projektleder
Statens Serum Institut (SSI)
VIA University College (VIA)
Danish Clean Water (DCW)
Metro Therm A/S
KAB
Fredericia Fjernvarme
Projektkontoret, Region Sjælland
Hent delrapporterne her:
Del 1: Lokale influensparametre for Legionella i brugsvandsinstallationer
Del 2: Incidens af legionærsygdom og mulig geografisk influens
Del 3: Myndighedskrav samt undersøgelser vedr. brugsvandsinstallationers legionella- og energiforhold – inkl. samlet konklusion vedr. influensparametre og begreber del 1 – 3
Del 4 Legionella risikovurderinger og -ressourcekonsekvenser – inkl. andre udredte forbedringspotentialer
Del 5: El-booster til legionellasikring og overvågning af brugsvandsinstallation
Del 6: HOCL for biocidbehandling af brugsvandsinstallation – den oversete energibesparelse.
Kilde: Teknologisk Institut