
Vejen mod et CO2-neutral strøm-produktion holder kursen. Det viser en foreløbig opgørelse fra Green Power Denmark. En KWh udledte 132 gram CO2, og selvom det ikke er meget mindre end i 2021, så er det en lille nedgang. Ydermere skal man have med i tankerne, at både 2020 og 2021 var præget af corona.
Kigger man på 2019 var udledningen oppe på cirka 150, og tager man de lidt stærkere briller på og kigger hele vejen tilbage til 2010, så er udviklingen virkelig tydelig.
Dengang udledte en enkelt KWh over 400 gram CO2.
Andelen af CO2-neutral strøm var på 80 procent i 2022. Vi fik 48 procent af vores strøm fra vindmøller, 6 procent fra solceller, 16 procent fra biomasse, 8 procent fra vandkraft og 2 procent fra atomkraft. De resterende 20 procent blev produceret af kul, naturgas og fossilt affald (for eksempel plastik, som betragtes som fossil energi).
– Den store produktion af vedvarende energi fra især solceller og vindmøller er den primære årsag til, at CO2-udledningen ikke er steget. Vindmøller og solceller har aldrig produceret så meget, som de gjorde sidste år, og intet andet land i verden får dækket så stor en del af sit elforbrug af vinden og solen. Det kan vi med god grund være stolte af, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Corona-årene gav nogle bump på en ellers ganske nedadgående kurve, og i følge direktøren kan vi forvente, at tendensen til en stadig renere strøm fortsætter i 2023.
– Og hvis det nye folketing vil fjerne forhindringerne, så vi har mulighed for at gennemføre de planer, der er lagt for udbygningen med vedvarende energi, vil elproduktionen blive næsten helt CO2-neutral inden 2030, siger Kristian Jensen.
Opgørelsen er som sagt foreløbig. En fuldstændig opgørelse kommer Energinet med senere på året.
Kilde: Green Power Denmark