KE Fibertec A/S i Vejen producerer skræddersyede tekstilkanaler til trækfri, effektiv og energibesparende ventilation. Det bæredygtige Cradle to Cradle koncept har KE Fibertec, der er medlem af Dansk Ventilation, taget op i dele af produktionen, som der satses på som fremtidens standard. Tekstilkanaler er i høj grad med til at forme rummets arkitektoniske udtryk.
Vejen ligger mellem Esbjerg og Kolding i Sydjylland og har knap 10.000 indbyggere, Vejen Kommune har ca. 43.000 indbyggere. Byen ligger centralt i forhold til motorveje, tæt på af Konge-åen, der var Danmarks grænse til 1920. Den danske højskoles vugge stod her i nærheden i Rødding og Askov. Vejen Kommune er en erhvervsvenlig kommune, der gennem de seneste år har haft en stor udvikling i forretnings- og kulturlivet. Bl.a. sigter Vejen efter at blive Danmarks ”Fødevarecentrum” med virksomheder som fx Danish Crown. Der opføres i stigende grad nye erhverv omkring motorvej E45, der løber lige forbi Vejen.
KE Fibertec er i dag førende på verdensplan inden for sit område – og er nået dertil efter en spændende og farverig udvikling, startet af en rigtig iværksætter, Keld Ellentoft.
Jeg bliver modtaget af firmaets unge marketingchef, Claus Albertsen, og bænket i et dejligt mødelokale med en markant kanalstruktur i loftet taler vi om firmaet.
Mine spørgsmål står nedenfor med fed skrift, svarene med normal skrift.
Firmaets historie?
Firmaet blev startet i 1963 af en tidligere medarbejder i FL Smith, Keld Ellentoft, som en produktionsvirksomhed for filterposer til industrien. Virksomheden startede i Albertslund, men flyttede i 1973 til Vejen, der dels lå fint for fremtidens infrastruktur, dels kunne give en god udviklingsstøtte. I 1989 solgte Keld Ellentoft virksomheden til et finsk firma, som i 1993 solgte til det tyske firma Burgmann, som i 1996 solgte en del af virksomheden til to ledende medarbejdere, Henning S. Jensen og Carsten Jespersen (nu administrerende direktør) som efter frasalg af filtersektionen koncentrerede virksomheden om tekstilkanaler til ventilation.
Tekstilkanalerne er en del af det arkitektoniske udtryk, her fra Dublin Zoo, Irland.
I 2007 solgte Henning S. Jensen sine aktier til Jysk-Fynsk Kapital A/S, og Carsten Jespersen udnævntes til administrerende direktør. Samme år overtog KE Fibertec konkurrenten Euro Air og fik på denne vis konsolideret sig som verdens største producent af tekstilkanaler.
Jysk-Fynsk Kapital er et ”private equity selskab” etableret i slutningen af 2005 som et alternativ til de traditionelle kapitalfonde. Selskabet tilbyder ikke kun at stille ny kapital til rådighed til mindre og mellemstore danske virksomheder, men også en aktiv professionel ledelse.
Jysk-Fynsk Kapital har foreløbigt engageret sig i syv virksomheder. De syv virksomheder beskæftiger over 2.000 medarbejdere i ind- og udland, og er alle inde i en positiv udvikling. Samarbejdet med Jysk-Fynsk Kapital A/S er vældigt godt, fondet ejer i dag 75 % af firmaet og fungerer som en fleksibel og aktiv medejer.
Hovedområderne for KE Fibertec’s produkter – lige nu?
Her arbejder vi med tre forretningsområder:
- Lavimpuls tekstilkanaler til eksempelvis komfortventilation
- Højimpuls tekstilkanaler, til brug hvor der stilles særlige krav til kastelængder, fx via dyser.
- Hybrid systemer, er en kombination af passive tekstilkanaler og aktive højimpuls systemer ved at laserskære eksempelvis huller i en almindelig lavimpulskanal. Man kan kombinere forholdet mellem tekstil og laserskårne huller på uendelig mange måder, så det er et meget fleksibelt system.
Lavimpulskanaler til komfortventilation udgør i dag kun ca. 25 % af vores salg, men det er et vækstområde, som vi venter os meget af. Vi har indenfor dette område udviklet produktet Cradle-Vent, der er verdens første Cradle to Cradle certificerede ventilationskanal, (se om ”Cradle to Cradle” i bogen ”Cradle to Cradle i det byggede miljø”, udgivet af ”Vugge til vugge Danmark” og GXN med støtte fra Realdania, en manual til den danske byggeindustri.)
Marketingchef Claus Albertsen og ingeniør Lotte Cornelius, som har supporteret kunderne i mange år.
Vi udvikler stadig på CradleVent konceptet, fx med funktioner for overvågning og energioptimering – vi tror på bæredygtighed, som i fremtiden vil blive standard i byggeriet – og efterhånden vil blive standard for alle vores produkter.
Højimpulskanalerne er fortrinsvis til industrien, mest fødevareindustrien, som jo i øvrigt er meget fremherskende her i Vejen. Dette område udgør i dag kernen i vores produktion og udgør nok omkring 60 % af vores salg.
Hvor foregår produktionen?
Alle vores råvarer bliver produceret på vores eget væveri og derudover laver vi alt laserskæring her i Vejen. Syning og færdiggørelse af de større og mere tidstunge ordrer sker på vores nye fabrik i Varnsdorf, som er en mindre by i det nordvestlige Tjekkiet.
Jeres kunder?
Vores største kundesegment er naturligt nok ventilationsentreprenørerne, men indirekte er de rådgivende ingeniører og arkitekter meget vigtige for vores salg. Vi afholder en del seminarer og konferencer, enten her i firmaet eller fx som d.24.maj 2013 på hotellet Bella Sky. De rådgivende er ekstremt vigtige for os, da vores tekstilkanaler er en del af rummenes funktion, indeklima og formsprog – de kan tilpasses, så de i form, farve og størrelse passer til rummet. Se fx her i mødelokalet, hvor loftsindblæsningen danner en slags flad skulptur i rummet, tilpasset farvemæssigt.
Indeklimaingeniørerne er tiltrukket af tekstilkanaler, fordi de giver en trækfri og energibesparende ventilation – de kan køre ved lave tryk, kan skræddersys til opgaven og kan vaskes, så de kan bevare effektiviteten.
I produktionen bliver tekstilkanalerne skræddersyet og monteret.
Vi har fx leveret CradleVent til den første certificerede Cradle to Cradle skole i Holland, som på dette felt har været førende inden for byggeriet. I Cradle to Cradle konceptet ser man affaldet fra brugt udstyr som føde til en ny produktion (heraf navnet ”Vugge til vugge”). På den måde går intet til spilde. Vi deltager også i udstillinger, fx med 24 kvm. på Building Green i Bellacentret i oktober 2013, hvor vi især koncentrerer os om vores Cradle to Cradle koncept.
Hvordan har I organiseret virksomheden?
Vores ledelse består af Carsten Jespersen (administrerende direktør), produktionsdirektør Johnny Møller Knudsen og økonomichef Svend Anker Fogh. KE Fibertec er en koncern, der ejer seks selskaber, heraf fire salgsselskaber i England, Tyskland og USA foruden Euro Air A/S, som har til huse her i Vejen og beskæftiger sig med eksport til Østeuropa, Mellemøsten og Asien. De sidste to selskaber er KE Fibertec Væveri A/S og Euro Air CZ i Tjekkiet. Organisationsstrukturen er flad med seks hovedfunktioner, bl.a. en udviklingsafdeling, under topledelsen.
Jeres medarbejdere?
Hele KE-koncernen beskæftiger ca. 110 medarbejdere, heraf er vi godt 50 medarbejdere i Vejen og knap 40 i Tjekkiet. Vi har ret mange ingeniører både i vores ledelse, udviklingsafdeling, salg og support og i vores salgsselskaber rundt om i verden.
Eksporten?
En meget stor del af vores produktion, ca. 87 %, går til eksport. Vores vigtigste eksportlande er pt. Holland, England, USA, Sverige og Tyskland, men derudover eksporterer vi til en lang række lande, fx Tyrkiet.
Hvordan ser I fremtiden for KE Fibertec?
Vi tror på vækst, og 2012 var et rekordår for os med en bruttoindtjening på godt 40 millioner. Væksten var godt 11 % i forhold til året før og det samlede koncernoverskud endte på godt 12 millioner før skat. Vi har plads til udvidelser både i Varnsdorf og her i Vejen, som er en erhvervsvenlig kommune, som oven i købet er blevet præmieret for sin erhvervsvenlighed. Desuden ligger Vejen meget centralt med motorvejsnettet tæt på.
Hvorfor er KE Fibertec medlem af Dansk Ventilation?
Det er vi for at holde os orienteret om branchen, lovgivning og standarder og for at tage del i foreningens vidensdeling. Vi vil også gerne øve indflydelse på indeklima-branchen og dens udvikling og politik. Det gør vi nemmest og mest økonomisk ved at være medlem af brancheforeningen.