
Den lakker mod enden, den historiske dyre fyringssæson, men trods vi har taget fat på den, i meteorologiske forstand, sidste vintermåned, er det ikke helt slut med de høje regninger for nogle boligejere.
Det viser en ny analyse fra Finans Danmark og DI Byggeri. For henved halvdelen af alle husejere – svarende til lidt over 800.000 familier – betyder det, at de fortsat bør ruste sig mod høje energipriser. De varmer nemlig deres huse op med en dyr varmekilde som gas, olie, elpaneler eller elvarme, og mange af dem bor i huse, der er relativt dårligt isoleret.
– Energipriserne er faldet betydeligt fra det toppunkt, vi så i sensommeren. De er dog fortsat langt højere, end vi har været vant til, og vi skal nok vænne os til større udsving og højere priser den kommende tid, end vi tidligere har været vant til, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
De høje energiregninger skyldes ikke bare, at energien er dyr, men også at mange huse er i for dårlig energimæssig tilstand. 20 % ligger roder med en energimærke helt nede i den rigtigt tunge ende omkring F og G, men generelt kan mange huse ikke sniger sig længere op end på et D.
Derfor er der grobund for forbedringer.
– Der er store geografiske forskelle på, hvor i høj grad husejere er ramt af de høje energipriser. Nogle kommuner har en betydelig ældre boligmasse end andre. Det er blandt andet i kommunerne på Lolland, Falster og Langeland, hvor energiregningerne er steget mest. Stigningen i udgifterne kan blandt andet tilskrives, at husene i mindre grad er efterisoleret sammenlignet med andre kommuner, påpeger Ane Arnth Jensen.
I de grumme tilfælde kan man sidde med ekstraregninger til energi på 3-4.000 kr. om måneden. Det er voldsomt for den enkelte, men også for samfundet, da boliger i forvejen udgør en stor del af samfundets samlede CO2-udslip.
– Vi er nødt til at gøre noget – både som boligejere hver især og som samfund. Det er også derfor, at vi i DI Byggeri er gået sammen med Finans Danmark om at se på det her i fællesskab, siger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri, som påpeger, at dagens analyse vil blive efterfulgt af yderligere fælles analyser.
Det gælder derfor om at få energioptimeret boligmassen. Bedre isolering, andre opvarmningsformer.
– Der er altså fortsat store besparelsespotentialer for husejere ved at energioptimere og gå over til mere effektive og bæredygtige opvarmningstyper. Mange boligejere kan se frem til at få fjernvarme, mens andre gør klogt i at skifte til en varmepumpe. Dette vil uden tvivl forbedre situation for mange husejere, men for de familier, der bor i ældre huse, kan efterisolering og andre energioptimeringsløsninger også afhjælpe i forhold til de stigende udgifter til energi, siger Anders Stouge.
Kilde: DI Byggeri