
Skal vi have grønnere byer, må vi flytte flere personer fra biler og busser til cykler og løb. Mange virksomheder ser det i dag som et ansvar for at være med til at motivere medarbejderne til at springe på cyklen – eller i løbeskoene.
Dårlige, eller ikke-eksisterende, omklædningsmuligheder kan være en stor begrænsning for ens motivation for at cykle eller løbe til/fra job. Er man derimod sikret gode omklædningsfaciliteter med mulighed for, at ens våde over- og undertøj samt fodtøj er tørt til hjemturen, vil mange medarbejdere gerne bytte bil- eller busturen ud med en frisk cykel- eller løbetur.
Danske virksomheder er generelt dygtige til at sørge for medarbejdernes trivsel og sundhed både med hensyn til sund kantinemad, frugtordninger og fitnessmuligheder.

I forbindelse med renovering eller nybygning af firmadomiciler tænker mange virksomheder i dag på at indrette fitness- og omklædningsfaciliteter samt cykelparkeringspladser for at være med til at motivere medarbejdere til en sund livsstil, der beviseligt også har indvirkning på sygefraværet.
Det våde tøj
Hvad man ofte ikke er opmærksom på, er problematikken omkring det våde tøj. En problematik, hvor løsningen bør tænkes ind af arkitekt, rådgiver og/eller bygherre allerede i projekteringsfasen.
I forbindelse med personaleomklædningsrummet vil det være helt ideelt at indrette et Munters-tørrerum, der sikrer, at medarbejderne også tilbydes gode faciliteter, når det drejer sig om tørring af cykel-/løbe-/fitnesstøj.
Et tørrerum baseret på Munters kendte tørrerumskoncept er et helt færdigt turn-key-koncept, hvor Munters leverer både tørrerumssystem og ophængningsudstyr. Da konceptet inkluderer alle fagentrepriser, er det oplagt, at leveringen foregår som en Bygherreleverance.
Konceptet er baseret på sorptionsaffugtning, som er et affugtningsprincip opfundet af svenske Carl Munters for mere end 60 år siden. Affugtningsprincippet har blandt andet den store fordel, at tøjet tørres helt uden brug af varme og er dermed også en bæredygtig løsning, der i sig selv er med til at styrke virksomhedens grønne profil.
Fitnessrum og omklædningsfaciliteter
I det nye 41.000 m2 store kontorhus ved Dybbølsbro Station i København har Banedanmark, Energistyrelsen, Vejdirektoratet, Bygningsstyrelsen og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen fået helt nye faciliteter. Kontorhuset består af fire ”tårne” i op til otte etager og er opført i lavenergiklasse 2020 og er DGNB guldcertificeret. Gangbroer mellem tårnene sikrer nem adgang på tværs.
I kontorhuset arbejder 2.200 statslige ansatte. En næsten 20.000 m2 stor parkeringskælder er indrettet med plads til 350 biler og 1.640 cykler. I kælderen er desuden indrettet fitnessrum og omklædningsfaciliteter med et tilhørende Munters-tørrerum. De mange cyklende medarbejdere tilbydes her tørring af vådt fitness- og cykeltøj, håndklæder og fodtøj.
Kontorhuset er det hidtil største statslige bygningsmæssige OPP-projekt i Danmark og Arkitema Architects og MOE har været tilknyttet som rådgivere. Et OPP-konsortium bestående af A. Enggaard, Velliv og Pension & Livsforsikring har opført og ejer bygningen.
Tørt tøj til hjemturen
Tørrerummet er indrettet med to Munters-affugtere og otte cirkulationsventilatorer. Langs væggene i det 32 m2 store rum er monteret et bruger- og rengøringsvenligt ophængningssystem i rustfrit stål til både tøj, sko og håndklæder. Tørrerummet er udstyret med PIR-styring (bevægelsessensor), der automatisk aktiverer ventilatorerne. Når det ophængte våde tøj får luftfugtigheden i rummet til at stige, aktiveres affugterne automatisk via fugtføleren og tøjet tørres effektivt og skånsomt.
Medarbejderne kan derefter, ved arbejdstids ophør, klæde sig i helt tørt tøj til cykel- eller løbeturen hjem.