
Vi skal gøre os fri af russisk gas, og det er vi faktisk godt på vej til, viser de seneste tal fra gasdistributøren Evida.
Samlet set er forbruget faldet med 17 procent i løbet af de første seks måneder i forhold til 2021, og fortsætter den tendens, kan Danmark leve op til EU-kravet om reduktion af gasforbruget allerede i år.
Egentligt er faldet ikke bare 17 procent, men hele 24 procent. At man ikke helt bare kan sige 24 skyldes, at meget gas går til opvarmning, og derfor påvirker vejret forbruget af gas.
Derfor skal man foretage en graddagekorektion, og vejret kan altså forklare syv procent af faldet, da starten på 2022 var varmere end 2021.
I faktiske mængder er gasforbruget faldet fra 1.297 mio. m3 i første halvår 2021 til 992 mio. m3 i samme periode i år. Et fald på 305 mio. m3. Korrigeres for forskelle i graddage svarer faldet til 217 mio. m3.
Der er tale om en markant reduktion i gasforbruget. Og hvis udviklingen fortsætter, peger denne på, at Danmark allerede nu har opfyldt EU’s udspil om, at alle lande skal reducere gasforbruget markant. Det er positivt for den grønne omstilling, at forbruget af naturgas falder. Samtidig arbejder vi målrettet på at omstille gassystemet til 100 procent grøn gas, siger Peter Kristensen, strategi- og udviklingsdirektør i Evida.
Kigger man lidt nærmere på tallene, er det i høj grad varmeforsyningen, som trækker læsset. Her er gasforbruget sænket med hele 28 procent, efter graddagekorrektionen.
Erhvervslivet, typisk industrivirksomheder har også skåret ned. Her ligger reduktionen på 17 procent, mens forbrugerne som samlet gruppe er dem, som har kunnet ændre mindst.
Her er skåret ni procent af forbruget
Kilde: Evida