
Landets kommuner kan med en ny lov i hånd, forbyde alle gamle brændeovne og pejseindsatser produceret fra før juni 2008. Forbuddet kan dog kun indføres i de områder, hvor der enten er naturgas eller fjernvarme.
Netop ved at udvælge de områder, hvor der i forvejen er mulighed for en alternativ varmekilde, har man samtidig udvalg de områder, hvor der helt overordnet er den tætteste bebyggelse.
Baggrunden for forbuddet er at komme de skadelige partikler, som ikke mindst de gamle ovne/pejseindsatser udsender.
Luftforurening er skyld i, at tusindvis af danskere dør for tidligt hvert år. Derfor skal vi have renere luft i byerne og på villavejene i hele landet. Nu får kommunerne et nyt værktøj til at sikre renere luft, når vi giver dem mulighed for at forbyde gamle brændeovne, uden at borgerne er nødt til at etablere en ny varmekilde, siger miljøminister Lea Wermelin.
Ifølge ministeren skønnes ældre brændeovne at udlede op til fem gange så mange partikler som nye brændeovne, og derfor er det et vigtigt skridt i retning af grønnere og renere byer. Ældre brændeovne fra før 2003 er det af samme årsag blevet obligatorisk at nedlægge eller udskifte ved boligkøb.
Præcis hvor mange brændeovne, der forventes at ryge til skrot er lidt usikkert, men det kan dreje sig om ganske mange.
Et forsigtigt skøn siger, at der er cirka 220.000 brændeovne fra før 2008 i områder med gas eller fjernvarme.
I alt er der cirka 700.000 brændeovne i alt i landet. Cirka 400.000 i områder med gas eller fjernvarme, og det er altså cirka halvdelen af dem, som nu skal skrottes, hvis kommunerne vælger at anvende loven.
Det kan de gøre fra 1, januar 2023.
Kilde: Miljøministeriet