
Fra nytårsskiftet er der trådt en lang række nye regler i kraft, som skal være med til at holde snor i – og på sigt nedbringe – byggeriets udledning af CO2.
En af metoderne er brugen af EDP (Environmental Product Declaration), som er en miljøvaredeklaration
Imidlertid er en EPD ikke bare en EPD. Det er flere veje frem til den endelige EPD, og ikke alle giver nødvendigvis et lige retvisende billede. Det mener man hos Saint-Gobain, der slår på tromme for de produktspecifikke EPD’er.
I de nye regler sidestilles de generiske og de produktspecifikke EPD´ere.
– Generiske CO2-værdier for byggematerialer giver langtfra et retvisende billede af klimabelastningen fra de materialer, der er anvendt. Datagrundlaget kan være alt fra udenlandsk data, database-data, forældet data der stammer fra gamle EPD’er eller håndbøger fra 1990’erne. Derfor er der i vores optik ingen vej uden om de produktspecifikke EPD’er, selv om det lige nu betyder, at vi reelt sætter barren endnu højere end lovgivningen, siger Anja Sørensen, Business Development Director i Saint-Gobain Denmark.
Ifølge BUILD – Institut for By, Byggeri og Miljø ved Aalborg Universitet, har viden om og brug af EPD’er været med til at udvikle et mere præcist datagrundlag for livscyklusvurderinger på danske bygninger – og været med til at bidrage til udvikling af CO2-grænseværdier. Og skærpede krav om gennemsigtighed og retvisende dokumentation er ifølge Anja Sørensen et uundværligt redskab i arbejdet med at drive den grønne omstilling.
– Vi er som branche og som enkeltstående virksomheder nødt til at sætte alle sejl til for at se, hvor vi kan justere på processerne og gøre produktionen så bæredygtig som muligt. Med produktspecifikke EPD’er er det muligt at dokumentere resultatet af vores reduktionsarbejde, og omvendt så er vi og andre produktionsvirksomheder også forpligtet til at opdatere vores EPD’er, hvis det går den forkerte vej, siger Anja Sørensen.
Hun påpeger, at lavere klimaaftryk på offentlige indkøb, herunder opførsel af offentlige bygninger, er en del af det nye regeringsgrundlag, ligesom regeringen ifølge regeringsgrundlaget også vil undersøge konsekvenserne af at opsætte et mål for CO2e-aftrykket for det danske forbrug. Og heldigvis efterspørger investorer, bygherrer og andre brancheaktører stadig mere produktspecifikt data.
– Vi får ikke vendt klimakrisen ved at bruge gamle tal og forældet data, og branchen har længe kendt til behovet for produktspecifikke EPD’er for fx at kunne udarbejde livscyklusanalyser for bygninger på korrekt grundlag. Gennemsigtighed og dokumentation baseret på retvisende tal er den eneste rigtige vej mod et mere klimavenligt Danmark og en branche, der sætter handling bag alle ordene om grøn omstilling, understreger Anja Sørensen.