
En række åer og vandløb, der i dag flyder i rør under København, skal fritlægges, mener Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL).
Eller hun vil i det mindste have udført en analyse af, hvorvidt det vil være muligt at fritlægge dem. Det handler om Ladegårdsåen, der løber under byen helt fra Bispeengen til De Indre Søer, Lygte Å, der løber under jorden fra Bispebjerg til Bispeengen, og Grøndals Å, der løber skjult fra Damhussøen til Bispeengen.
De udgør sammen med Københavns åbne vandløb Københavns ferskvandssystem. Analysen skal vise, hvad det vil betyde for København og vandsystemet, hvis man fritlægger de skjulte vandløb og søer,
– Klimaforandringer giver varmere somre, og her kan åbne vandløb hjælpe med at køle byen ned. Åbne vandløb styrker også biodiversiteten, fordi det tiltrækker insekter. Jeg håber derfor, at der er politisk opbakning til at få undersøgt, om det kan lade sig gøre, så vi kan tage første skridt mod at få en grønnere by, siger hun.
Hvis man åbner de lukkede vandløb, vil det også skabe flere grønne byrum.
– Københavnerne sætter utroligt meget pris på byens grønne områder. Det er især tydeligt, når solen skinner, og der ved byens parker og søer er fyldt med mennesker, der hygger sig. Nogle gange så fyldt, at det kan være svært at finde en grøn plet eller en ledig bænk at slå sig ned. Der mangler grønne områder i København, og hvis de skjulte vandløb bliver åbnet, vil det skabe flere grønne byrum, som københavnere kan opholde sig i, siger hun.
København blev oprindeligt anlagt ved havet, hvor der ikke naturligt var større søer eller floder, som kunne forsyne byen med ferskvand. Derfor har man gennem tiden reguleret og udvidet områdets moser og søer samt gravet kanaler for at forsyne den voksende by med drikkevand og vand til byens befæstning.
Vandsystemet er reguleret med pumper, dæmninger og overløbskanter. Desuden er der dele af systemet, hvor vandet renses, og nogle af de nuværende vandløb og åer er oprindeligt gravede kanaler, som siden er rørlagt. Vandløbene, og styringen af dem, har den vigtige funktion at sikre en tilstrækkelig vandstand i blandt andet De Indre søer.
Kilde: Københavns Kommune