
Fra hardwaremonopol til fleksibel software
Historisk set har industrielle automationsløsninger været tæt bundet op på specifikke hardwareplatforme. Det gav genkendelighed og stabilitet – men også afhængighed og langsom innovation. I dag ser vi i stigende grad virksomheder, der ønsker at frigøre sig fra den slags låste systemer. For hvad betyder brandet på maskinen, hvis outputtet ikke følger med? En moderne virksomhedsleder ser ikke på logoet på styreskabet – men på nøgletal som oppetid, fleksibilitet og pris pr. produceret enhed.
Tiden efter COVID-19 blev for mange en brutal øjenåbner. Leverancekriser afslørede, hvor sårbare vi er, når kritisk automationshardware er bundet op på få, globale aktører. Åbne softwarestandarder muliggør leverandøruafhængighed, fleksibel sourcing og hurtigere tilpasning til nye krav.
Nye roller, nye krav
For maskinbyggere (OEM’er) er skiftet til åbne standarder en konkurrencefordel. De kan nu tilbyde fleksible og opdaterbare løsninger, der løbende tilpasser sig ny teknologi, uden at kunderne skal starte helt forfra hvert 10. eller 20. år, som ofte var tilfældet med PLC-baserede systemer.
Tidligere var automationsspecialister ofte stærkt knyttet til én hardwareleverandør – nærmest som “ambassadører” for et bestemt brand. I dag er trenden, at systemintegratorer specialiserer sig i domæner eller industrisegmenter som bl.a. life science, vandprocesser, fødevarer – og også nye vækstområder som power-to-x og andre segmenter i det nye energilandskab. De forventer fleksible værktøjer, der let kan skaleres og tilpasses til de nye brancher, ligesom de skal kunne matche kravene i de ældre brancher, som står over for nødvendige moderniseringer.
Det samme gælder maskinbyggere, der ønsker at optimere deres løsninger uanset den bagvedliggende hardware, og som også ser store muligheder i at levere topmoderne løsninger til både etablerede og nye brancher.
Denne udvikling åbner også døren for nye talenter. Softwarecentrisk automation matcher de kompetencer, som unge ingeniører og udviklere kommer med. Et moderne automationsmiljø, hvor åben kode og digitale værktøjer er i fokus, er langt mere attraktivt for næste generation af udviklere – og helt afgørende for fastholdelse og innovation.
Læs mere her.
Vil du modtage nyheder fra Schneider Electric direkte i din indbakke? Skriv dig op til vores nyhedsbrev.