Digitalisering sparer masser af vand og strøm på dit badeværelse

Brødrene Dahl og aarhusianske Aguardio har netop indgået et samarbejde omkring en lille digital sensor med store perspektiver. Den såkaldte Leak Sensor udløser en alarm på toiletter, der løber.

 

Du risikerer at skylle tusindvis af kroner ud gennem toilettet, hvis det får lov til at stå og løbe gennem længere tid. Energistyrelsen har tidligere beregnet, at et løbende toilet, der taber ca. 275 liter om dagen, kan koste ca. 7.400 kr. om året i merforbrug, og langt større beløb kan sagtens komme på tale. Især snavs, kalk og utætte pakninger er de store syndere.

1.marts introducerer Brødrene Dahl Leak Sensor i sine 53 butikker og i sin webshop. Den lille digitale enhed, der er udviklet af Aguardio, måler temperaturen på toilettets rør og i rummet. Hvis toilettet lækker mindst tre liter i timen, udløser det en lille bip-lyd.

Den slags smarte løsninger passer perfekt til Brødrene Dahls forretningsområde, IoT (Internet of Things), der de seneste år især har haft fokus på, hvordan digital overvågning kan sikre vandværker nem adgang til data om bl.a. forbrug og vandstand.

-Det her er et nemt og genialt produkt, som via nudging kan være med til at skubbe os alle sammen i en lidt mere bæredygtig retning. Vi sælger bl.a. til VVS`ere, og det vil være oplagt for dem at tilbyde Leak Sensor til deres kunder som en slags forsikring på toilettet, siger Steen Christoffersen, Head of IoT, SGDD, der er moderselskab for Brødrene Dahl.

Der findes ingen præcis statistik over antallet af toiletter i Danmark, og dermed heller ikke hvor store mængder vand, der går til spilde, men ifølge Anders Barkholt, vicedirektør i Aguardio, er potentialet for forbedringer enormt.

Op imod hvert 5. toilet løber

-Tal fra USA og England peger på, at mellem 8 og helt op til 20 pct. af alle toiletter løber, og det koster kassen. Tænk også på alle de toiletter, der findes i offentlige bygninger og rundt om på arbejdspladser, påpeger Anders Barkholt og tilføjer, at han typisk har set vandspild på 16-17 pct. hos danske kunder.

Leak Sensor har allerede opnået anerkendelse uden for Danmark og vandt i 2021 bl.a. ”Vandeffektivitetsprisen” hos British Bathroom Manufacturers Association.

-Det her er i virkeligheden en digitalisering af badeværelset, som aldrig stopper. Når man får alarmer, data og information, får man handlet., hvilket man nu kan med Leak Sensor, forklarer Anders Barkholt.

Foreløbig har under 10.000 danske toiletter den smarte enhed monteret på indløbsrøret. Med udbredelsen til Brødrene Dahls butikker og webshop forventer han imidlertid, at Leak Sensor vil få et fantastisk udstillingsvindue, som for alvor vil styrke kampen mod vandspild.

Leak Sensor vil i første omgang kunne fås til en vejledende pris à 375 kr.