
Populære apps til at registrere og styrke både arbejdsmiljø og trivsel har fået vokseværk. Men selvom en let tilgængelig app kan øge fokus på arbejdsmiljøet, kan det digitale værktøj muligvis have en slagside.
Det viser en ny rapport fra NFA.
Et af de centrale spørgsmål er, hvad effekterne af at rykke arbejdsmiljøarbejdet over på medarbejdernes smartphones?
Det spørgsmål har forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsøgt at svare på i et nyt forskningsstudie. Og det korte svar er, at det stadig er underbelyst i forskningen, hvorvidt arbejdsmiljø- og trivselsapps har en positiv effekt. Der mangler simpelthen både praktisk og videnskabelig evidens for virkningerne.
Studiet illustrerer, at apps i arbejdsmiljøet har potentialer, men at der er behov for grundige videnskabelige gennemgange af arbejdsmiljø- og trivselsapps. Gennem interviews med arbejdsmiljøprofessionelle fra ti større virksomheder har forskerne fået en smagsprøve på potentialer og bekymringer ved de digitale værktøjer. Et af potentialerne er en øget medarbejderinvolvering i arbejdsmiljøet.
Men udover potentialerne peger de arbejdsmiljøprofessionelle også på nogle bekymringer. Nemlig at fokus på arbejdsmiljøet bliver på den enkeltes behov og udfordringer – i stedet for arbejdspladsen som helhed. Desuden er de også bekymrede for, at man på nogle arbejdspladser vil nøjes med at bruge app’en og dermed bruge mindre tid på de fælles arbejdsmiljødrøftelser på arbejdspladsen. Et eksempel på dette er, at arbejdsmiljøet ikke længere tages op på personalemøder.
Altså er der en bekymring for, at app’en vil flytte arbejdsmiljøproblematikker væk fra den fælles arena og ned i medarbejdernes lommer. Selvom app’en gør arbejdsmiljø mere tilgængeligt for den enkelte medarbejder, ligger der derfor også en opgave hos arbejdspladsen med at fastholde arbejdsmiljøarbejdet på selve arbejdspladsen til fælles drøftelse.
– Det er spændende at følge med i, hvordan den digitale udvikling vil have indflydelse på arbejdsmiljøarbejdet. Vores undersøgelse viser, at der er behov for at lave grundige evalueringer af deres effekter, hvis man skal finde den bedste måde at styrke trivslen på arbejdet på, siger Iben Karlsen, der er forsker på NFA og en af forskerne bag rapporten.
Kilde: NFA