At få udført sort arbejde kan have én eneste umiddelbar fordel – regningen er lavere. Og det er med stor sandsynlighed det, som har lokket 25 procent af de unge mellem 18-29 år til at få udført netop den slags håndværker-arbejde i løbet af de seneste tre år.
Det viser en ny analyse, som YouGov har lavet for Gjensidige.
Selvom det kan lokke unge, måske endda førstegangskøbere på boligmarkedet, at slippe for en regning, “slipper” de også for den garanti, som følger med et lovligt udført arbejde. Dermed kan det blive dyr fornøjelse at forsøge at spare penge, lyder det fra skadedirektør i Gjensidige, Lene Rasmussen.
– Først og fremmest er det ulovligt, men når man som forbruger ikke modtager en regning, får man heller ingen garanti for det udførte arbejde. Det kan virke som en nem og billig løsning, men på den lange bane kan det blive utroligt dyrt, hvis der for eksempel sker en skade i forbindelse med renovering, og regningen ikke findes.
Garantien er for eksempel vigtig, hvis det efter noget tid viser sig, at der er problemer ved det stykke arbejde, som håndværkeren har udført. I værste tilfælde kan man hænge på en dyr erstatningssag, hvis man sælger boligen, og køberen finder skade på bygningen, som kan ledes tilbage til det stykke arbejde, man fik lavet uden en kvittering.
Lene Rasmussen forstår godt, det kan virke tillokkende med en mindre regning, ikke mindst hvis budgettet er stramt. Men sort arbejde er ikke vejen frem.
– Når man får en regning, kan man med ro i maven vide, at man ikke er på kant med loven samtidig med, man har garantien, hvis der sker en skade.
Kilde: Gjensidige