
Bliver håndværker-arbejder udført af en lærling, vil omkring 65 procent af danskerne ikke betale den samme pris, som hvis det var udført af en fuldt uddannet svend.
Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov.
Over halvdelen foretrækker da også, at arbejdet udføres af en svend, mens 33 procent ikke mener, det har nogen betydning.
Det er forståeligt nok, at man som boligejer føler sig mest tryg ved, at der følger et svendebrev med i værktøjskassen, når vi lukker håndværkere ind i vores hjem. Men det er værd at huske på, at man som lærling kun kan lære sit fag, hvis man får mulighed for at prøve det af ude i virkeligheden, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne
Holdningen til, at man helst vil have en erfaren håndværker til at give sig i kast med arbejdet, kan de fleste godt forstå, men også den erfarne har været lærling en gang, og hvis man ikke giver de unge mulighed for lære, løber man naturligvis tør for de erfarne medarbejdere.
Det er vigtigt at understrege, at arbejdet selvfølgelig skal udføres efter reglerne hver eneste gang. Virksomhederne tager et stort ansvar og bruger tid og ressourcer på at lære næste generation op, og det koster også de andres svendes tid. Desværre viser resultaterne i undersøgelsen en ubegrundet skepsis overfor lærlingene, som jeg synes, er ærgerlig – især med tanke på, hvor stort behovet er for, at vi får uddannet flere faglærte de kommende år, siger Tina Voldby.
Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne