
Danmark skal arbejde på at forbedre sin modstandsdygtighed. Dette er relevant både i forhold til aktuelle og fremtidige kriser samt den betydelige omstilling, landet skal gennemgå i de kommende år.
Et omfangsrigt projekt er sat i søen for at bistå med dette. Projektet går under navnet “Guide til et resilient Danmark”, og Akademiet for de Tekniske Videnskaber (AV) leder det. Alle Danmarks otte universiteter samt fem betydelige fonde – Novo Nordisk Fonden, VILLUM FONDEN, Rambøll Fonden, NIRAS ALECTIA Fonden og Poul Due Jensens Fond – er involveret i det fem-årige projekt.
Projektet finansieres af universiteterne og de fem fonde med et beløb på cirka 49 millioner kroner.
– Vi skal accelerere den teknologiske omstilling. Det er essentielt for at håndtere Danmarks store samfundsmæssige udfordringer som for eksempel klimaændringer, forsyningssikkerhed og sundhed, siger Charlotte Rønhof, formand for projektkomitéen og bestyrelsesformand for Bornholms Erhvervsfond.
ATV og projektets støtter har identificeret tre teknologiske tendenser, som er kritiske for verdens bæredygtighedsfremgang: Omstilling til stadig mere fossilfrie, biobaserede og digitale teknologier. De mener, at Danmark kan blive et pionerland inden for denne omstilling og dermed både forbedre sin egen bæredygtighed og modstandsdygtighed overfor kommende kriser samt forøge sin internationale konkurrenceevne.
Den teknologiske omstilling til et mere robust Danmark kan dog ikke opnås udelukkende gennem teknologisk innovation. Det kræver innovative samarbejdsformer, der overskrider sektorer, industrier og disciplinære grænser. Projektet “Guide til et resilient Danmark” inddrager derfor mange forskellige aktører, der med mission-orienteret arbejde fokuserer på de store samfundsudfordringer.
– Behovet for hurtige løsninger bliver mere og mere presserende. Derfor mener jeg ikke længere, at det er tilstrækkeligt, at vi hver især arbejder med løsninger baseret på en traditionel enkeltfaglig tilgang. Aalborg Universitets mål er at bidrage til at løse de store globale samfundsproblemer ved at organisere os i tværgående partnerskaber, hvor man samler aktører på tværs af stat, erhvervsliv, fonde, universiteter og civilsamfund med en klar intention om både at inddrage og skabe sammen. ATV’s projekt er en god platform for dette arbejde, siger Per Michael Johansen, rektor ved Aalborg Universitet.
Fokus for omstillingen er Danmarks såkaldte Science & Engineering-økosystem, der består af virksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitution
Kilde: ATV