
Næsten 30 procent af alle huse her i landet har energimærke D. Skal man op i de højere luftlag med A og B, er det en god idé at kigge mod bl.a. de øst- og midtjyske kommuner. Sammen med Aalborg topper de listen over flest grønne boliger, mens nogle af Sydhavsøerne ligger i den modsatte ende med de mest varmeslugende boliger. Det viser en ny analyse fra Realkredit Danmark (RD).
Ved at omregne energimærkerne til en karakterskala, hvor A-huse giver 1 point og G-huse giver 7 point har cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, fundet frem til de kommuner med de mest ’grønne’ parcelhuse.
– Helt i top finder vi en kommune som Skanderborg, hvor det gennemsnitlige parcelhus har en karakter på tæt ved 3,4, og dermed placerer sig næsten midt imellem energimærke C og D. Ellers er det især i det midtjyske, i og omkring Aalborg og omegnskommuner til København, at der er en relativ god energieffektivitet af parcelhusene, konkluderer Christian Hilligsøe Heinig.
I den modsatte ende af skalaen er mange kommuner i landdistrikterne. Helt i bund finder vi kommuner som Lolland, Langeland og Ærø, hvor karakteren er i omegnen af 5,2 til 5,4 – og dermed har det gennemsnitlige parcelhus et energimærke mellem E og F.
Samlet set spænder udgiftsskalaen ved opvarmning med fjernvarme fra en forventet årlig udgift på i omegnen af små 3.000 kr. ved energimærke A2020 og op til i omegnen af godt 30.000 kr. ved en G-mærkning.
På landsplan ender den gennemsnitlige karakter på 4,12, og dermed har det typiske parcelhus en karakter, der er lidt dårligere end et D-mærke.