Det seneste år har teknologivirksomheden HD Lab afprøvet CE-godkendte exoskeletter til bygge- og anlægsbranchen. Nu skrues der op for implementeringen af de mekaniske skeletter, der aflaster og støtter håndværkerne, gennem ExoWear, der er den første fuldt dedikerede danske virksomhed med speciale i exoskeletter. Målet er en tidobling af antallet af exoskeletter i branchen allerede til næste år.
Bedre forebyggelse og færre ulykker er højprioritet i den danske byggebranchen, der er en af de mest belastede brancher herhjemme. Netop nu strømmer ny teknologi ind over branchen, der skal sikre et bedre arbejdsmiljø med mindre fysisk nedslidning. En af de mest modne teknologier er exoskeletter, der skal hjælpe til at reducere risikoen for nedslidningsskader i job, hvor tunge løft og gentagende arbejde er en stor del af dagligdagen.
Gennem et år har HD Lab testet og analyseret brugen af de højavancerede exoskeletter, og resultaterne af pilotprojekterne viser, at der et stort potentiale og efterspørgsel for at anvende exoskeletter på byggepladser, lagre og værksteder af blandt andet murere, tømrer, betonnere, service-, installations- og stilladsfolk. Men erfaringerne viser samtidig, at der er behov for løbende service, support og vidensdeling, hvis exoskeletterne skal give fuld værdi.
Nyt partnerskab
Derfor har HD Lab sammen med Jensen Gruppen og Herlev Stilladser etableret partnerskabet ExoWear, der er den første fuldt dedikerede virksomhed til exoskeletter.
– Vi har brugt det sidste år på at opbygge erfaringer og ekspertise inden for brugen af CE-godkendte exoskeletter til primært byggebranchen. Feedbacken har været, at exoskeletterne i mange konkrete arbejdssituationer aflaster, støtter og er med til at forebygge nedslidning, men at der efterspørgsel på løbende rådgivning fra fageksperter efter at forløse det fulde potentiale, siger Niels Falk, der er Head of Consulting & Innovation, CEO, HD Lab, og fortsætter:
– Derfor har der været behov for at etablere ExoWear, som bliver en fuldt dedikeret servicevirksomhed, hvor man kan leje exoskeletter og få service og rådgivning gennem hele processen. Når vi snakker om exoskeletter, ligger djævlen i den grad i detaljen, fordi det hele tiden gælder om at justere og tilpasse skelettet til medarbejderens personlige arbejdsstil og behov.
100 exoskeletter i 2021
Exoskelettet er et mekanisk skelet, som medarbejderne påfører sig, og som er designet til at give stabilitet og lette processerne ved gentagelsesarbejde. Estimeret findes der i dag 10-12 skeletter i brug i den danske byggebranche. Ambitionerne for ExoWear er, at der i 2021 skal være mindst 100 skeletter i brug. Det skal blandt andet ske gennem en deleøkonomisk model, hvor exoskeletter kan tilgås gennem service- og leasingaftaler.
– Med muligheden for service- og leasingaftaler på exoskeletterne er vores vision at gøre det let tilgængeligt, trygt og attraktivt at tilgå ny teknologi. Virksomheder skal kunne anskaffe sig exoskeletter på projektbasis, så de kan drage egne erfaringer, samtidig med at de hele tiden bliver vejledt og får support. Alt for mange køber teknologi, uden at det bliver brugt, og det vil vi forhindre med denne deleøkonomiske tilgang, hvor vi tilbyder et højteknologisk værktøj til en pris, der er mulig at betale, siger Niels Falk og fortsætter:
– Vi samarbejder med et netværk af forskere, udviklere og eksperter, der giver os mulighed for at bruge den feedback og de erfaringer, vi får fra branchen, til at udvikle exoskeletterne endnu bedre til de konkrete behov. Det giver os en tro på, at vi de næste år kan øge antallet af exoskeletter i branchen betydeligt. Dertil kigger vi også på, hvordan exoskeletterne foruden forebyggelse af nedslidning i en af de mest belastede brancher også kan være med til at øge produktiviteten.
ExoWear arbejder desuden på at udvikle accessoires til exoskeletter. I første omgang beskyttelse og covers, værkstøjs- og telefonholdere, men der ligger også planer om at lave lys, kameraholdere m.m.