
Energiforbruget for at holde Coops ferskvarelager i Brøndby nedkølet er anseelig. Det er samme er imidlertid overskudvarmen. Og modsat tidligere, hvor den bare til glæde og gavn for de lokale fugle, skal den nu udnyttes.
I år gennemfører Coop et energiprojekt med henblik på at lede overskudsvarmen tilbage til lagerets kontorer og levere procesvarme til Coops kassevasker. Der bliver installeret en ny varmepumpe, som udnytter overskudsvarmen, og når det sker, bliver lageret frakoblet gasforsyningen.
Det giver en reduktion på 2.500 megawatttimer naturgassvarende til 140 parcelhuses årlige energiforbrug.
Udover at blive selvforsynende med varme arbejder Coop på at levere overskudsvarmen tilbage til forsyningsnettet, så andre også kan få gavn af den. Det vil hjælpe forsyningsnettet med at nedbringe CO2-aftrykket.
Brøndby ferskvarelager bliver den første lokation i Coop, der udnytter overskudsvarme og bliver
100 % selvforsynende med varme.
Potentialet for at udnytte overskudsvarme i Coop-koncernen er enormt. Coop ejer dagligvarekæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Irma og Coop365discount med +1000 butikker samt seks distributionscenter rundt om i landet.
Vurderingen er, at Coop kan udnytte overskudsvarme alle de steder, hvor kæden har køleproduktion, hvilket indebærer, at op mod 70 procent af kædens butikker kan få dækket deres varmeforbrug via egen overskudsvarme.
Arkitekt- og ingeniørrådgiveren Sweco bistår Coop i hele processen med rentabilitetsanalyse, konsekvensanalyse, myndighedsarbejde og implementering. Løngreen Energisystemer og Johnson Controls hjælper Coop med de tekniske løsninger og implementering.
Kilde: Coop