
Hvad koster det at have fjernvarme? Det kan man slå op i Forsyningstilsynets opgørelser over varmepriser hos de enkelte fjernvarmeselskaber. Men der er sket noget, for der er pillet ved nogle af de bagvedliggende forudsætninger.
Til udregningerne anvendte man et standardhus. Det var på 130 kvm og havde et årligt varmeforbrug på 18,1 MWh.
Det er efterhånden ved at være en gammel standard – faktisk omkring 40 år – og derfor har tilsynet valgt at opdatere den.
Det nye standardhus anvender nu kun 14 MWh om året. Til gengæld er det pudsigt nok skrumpet fra 130 til 125 kvm. Der er også pillet ved forudsætningerne omkring lejligheder. Her er størrelsen stadig 80 kvm, men varmeforbruget er faldet fra 15 til blot 7,8 MWh om året.
Det har selvsagt betydet store ændringer i prisoversigten.
Med den nye definition er den årlige omkostning for fjernvarmeopvarmning af et standardhus på 125 kvm. således på 13.862 kroner pr. 1. januar 2025, viser Dansk Fjernvarmes seneste varmeprisstatistik.
Til sammenligning var prisen sidste år med den hidtidige definition ca. 15.970 kr. For en standardlejlighed på 80 kvm. med et forbrug på 7,8 MWh er prisen pr. 1. januar 2025 8.310 kroner.
– Der er sket meget siden 1980’erne, hvor begrebet ”standardhus” blev defineret. Imens begrebet har været fastlåst i sin definition, har boligerne ændret sig til at være mere energi- og omkostningseffektive. Så når standardhuset har været brugt til at definere den faktiske omkostning for fjernvarme, har det i lang tid ikke været retvisende for forbrugerne, siger Bettina Aagaard Vester, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.
Hun understreger, at definitionen ikke ændre på, hvor meget den enkelte forbruger rent faktisk skal betale, men det har ikke desto mindre en fordel.
– Vi får et langt mere retvisende billede af, hvad det koster at have fjernvarme, også sammenlignet med alternativet. Og det er godt for gennemsigtigheden og for forbrugerne, siger Bettina Aagaard Vester.
Dansk Fjernvarme udgav i september sidste år en analyse med opfordring til en ny definition af standardhus for netop at skabe et mere retvisende sammenligningsgrundlag for varmepriserne i Danmark.
– Det giver god mening at have en definition af den danske standardbolig, så det er muligt at sammenligne fjernvarmepriser på tværs af selskaber og tid. Det er med til at sikre transparens og forbrugeroplysning. Men det giver kun god mening, hvis også definitionen afspejler virkeligheden, og det bevæger vi os tættere på nu med en opdatering af begrebet, siger Bettina Aagaard Vester.
Dansk Fjernvarme benytter sig af den nye definition af standardhus og standardlejlighed i den årlige varmeprisstatistik for 2025
Kilde: Dansk Fjernvarme