
Staten, kommuner, de lokale, grønne treparter og vandforsyninger får nu et mere præcist værktøj til at identificere, hvor målrettet arealudtag og omlægning af landbrugsjord vil have størst effekt over for kvælstofudledning. Det opdaterede kort styrker dermed den fremtidige arealplanlægning til gavn for vandmiljø og grundvandsbeskyttelse.
Ifølge DANVA er det nye kort et længe ventet værktøj:
– Kortet giver os mulighed for mere præcist at integrere beskyttelse af drikkevand mod nitrat i arealkabalen. Det er grundlaget for at nå de nationale mål for kvælstofreduktion, men det kan også være med til at sikre vores grundvandsressourcer mod nitrat, som flere steder i landet udgør et alvorligt problem. Det understøtter dermed en mere helhedsorienteret planlægning, som balancerer hensyn til natur, biodiversitet, skov og – ikke mindst – vores drikkevand, siger direktør Carl-Emil Larsen.
Kvælstof er ikke blot et miljøproblem for vandmiljøet i søer og fjorde – det udgør også en reel risiko for vores drikkevand. Når kvælstof, typisk fra gødning, udvaskes til grundvandet, kan indholdet af nitrat være sundhedsskadeligt i for høje koncentrationer.
Det opdaterede retentionskort afslører betydelige forskelle i, hvor effektivt jordbundsforholdene naturligt tilbageholder kvælstof. Derfor rummer det viden om, hvor man skal prioritere indsatser både i forhold til sårbare fjorde og søer samt grundvandsmagasiner, hvorfra danskernes drikkevand hentes. Det er typisk drikkevandsboringer på ejendomme i landzone, der er selvforsynende og vandværker uden beskyttede magasiner bl.a. i det nordlige Danmark, som skal forholde sig til udfordringen med nitrat i grundvandet.
Beskyttelse mod pesticider
DANVA understreger desuden, at den nye nationale kortlægning af grundvandsdannende oplande også bør inddrages aktivt nu i de lokale grønne treparters omlægningsplaner – selvom hele arbejdet endnu ikke er færdigt:
– De kommende udpegninger dækker kun en delmængde af de allerede identificerede indvindingsoplande. Derfor er der ingen grund til at afvente den færdige kortlægning. Data om grundvandet, som ligger i MARS-databasen, bør indgå i planlægningen allerede nu – det er langt nemmere at tilpasse planer i tide end at skulle revidere dem i sidste øjeblik. Desuden skal arealer med i omlægningsplanerne nu, så vi ikke igen om tre år skal ud for at kræve mere areal af de samme lodsejere,” siger Carl-Emil Larsen.
DANVA opfordrer sine medlemmer, vandselskaberne, til at vurdere deres arealbehov vedrørende grundvandsbeskyttelse. Desuden understøtter vandsektorens brancheorganisation dem i aktivt at deltage i de lokale treparter, hvor den fremtidige arealanvendelse fastlægges.
Se det nye kvælstofretentionskort her
Kilde: Danva