For de fleste er Covid-19 blevet et minde, men den langvarige pandemi har alligevel sat sig spor mange steder – det gælder også vores hjem, i vores byer og på jobbet, viser helt ny rapport; Pandemiens Spor.
Rapporten er udgivet af den filantropiske forening Realdania og BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet som en del af indsatsen RESPOND – rammerne for den nye hverdag.
Den kortlægger bl.a., at hver 10. flytning er gjort med baggrund i pandemien, og de flyttende har søgt mod større boliger med bedre muligheder for hjemmearbejde og længere væk fra byer med et ønske om at bo tættere på familie og venner samt tættere på naturen.
– Når hver tiende peger på pandemien som den direkte årsag til, at de er flyttet, så lyder det måske ikke af meget. Men hvis tendensen fortsætter – hvis flere søger ud af de store byer mod mere plads og mere natur, som vores undersøgelser viser – jamen, så ændrer det markant det danske bosætningsmønster. Det kan på sigt betyde større efterspørgsel på boliger i landdistrikterne og med det mere liv og udvikling i de områder, siger Toke Haunstrup Bach Christensen, seniorforsker ved BUILD og leder af den gruppe af forskere, der er tilknyttet RESPOND.
Netop de tætte byområder betød, at mange oplevede byen som trang, nu da alle var hjemme på samme tid. Det kalder på en ny forståelse af begrebet tæthed, påpeger seniorforsker ved BUILD, Marie Stender.
Nu handler det ikke kun om, hvor tæt vi bygger, men også hvor mange personer der er pr. kvadratmeter, og hvordan tæthed opleves af beboerne.
– Kampen om pladsen blev skærpet. Særligt i de store byer, hvor de grønne arealer er kommet i høj kurs. Vores undersøgelser viser også, at vi opholder os mere udenfor end før pandemien. Og det giver run på parker og grønne områder i særligt de store byer. Det rejser også spørgsmålet: er vi gode nok til at tænke grønne områder ind, når vi bygger nyt eller transformerer bydele i de større byer? Modsat er der i dag et stort pres for at udnytte den ledige plads i byerne optimalt. Derfor er det relevant at rejse spørgsmålet, om vi har ramt den rette balance mellem at få mest muligt ud af pladsen og bo tæt – også i bæredygtighedens navn – og den stigende brug af og efterspørgsel efter grønne områder i de store byer, siger Marie Stender.
Plads er også blevet et pudsigt omdrejningspunkt på arbejdsmarkedet. Da Mette Frederiksen den 11. marts 2020 sendte Danmark på hjemmearbejde, var det en ny oplevelse for mange – både arbejdstager og arbejdsgivere.
En del har holdt fast i de vaner. I dag arbejder hver sjette beskæftigede hjemmefra mindst en dag om ugen. Det er en stigning på 44 procent.
Trods det stigende hjemmearbejde, er det som om arbejdsgiverne ikke helt tror på, at tendensen holder sig på den helt lange bane. I hvert fald har kun syv procent af virksomhederne reduceret i antal kvadratmeter.
Kilde: Realdania