
Salget af varmepumper går noget sløjt, men nu er der hjælp at hente i form af den nyåbnede varmepumpepulje. Energistyrelsen slog de digitale døre op i går kl. 10, og selvom ingen ventede en sand storm mod puljen, er håbet fra branchen, at den trods alt kan skubbe en anelse på.
OK’s markedsdirektør inden for energiteknik, Kim Bach Hansen, er glad for genåbningen af varmepumpepuljen, der har til formål at tilskynde konverteringer til varmepumper uden for områder med fjernevarme og planlagt fjernvarme.
– Det er godt nyt, at boligejere nu får mulighed for at få tilskud til at konvertere til en varmepumpeløsning, og vi håber jo selvfølgelig på, at det kan være med til at sætte skub i salget af varmepumper, så vi sammen kan accelerere den grønne omstilling. Vi havde dog håbet på, at tilskudspuljen var blevet struktureret på en måde, der bedre kunne understøtte et forudsigeligt marked. Det ville være til gavn for forbrugeren, siger han.
Den begrænsede positivisme over puljen genfinder man ikke helt hos TEKNIQ Arbejdsgiverne. Her vil man hellere have nytænkt hele støtte-regimet, for det nuværende koncept gør nærmest mere skade end gavn, påpeger Troels Hartung, bæredygtighedschef i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
– Den lange periode hvor puljen har været lukket gør, at boligejere sidder og venter, og at markedet derfor bremser op. Det gør, at der skubbes en pukkel af konverteringer foran os, som ud over at give nedgang nu og her også kan give flaskehalse og længere leveringstider, når markedet er oppe i gear igen. Derfor er det nødvendigt, at vi gentænker, hvordan vi bedst muligt understøtter den enkelte boligejer, for det system vi har nu, virker ikke optimalt, siger Troels Hartung.
De boligejere som trods alt er med på at kaste sig over en varmepumpe, skal opfylde nogle krav, før der falder penge af. Enten 17.000 kr. til en luft/vand-model eller 27.000 kr. en væske/vand (jordvarme). Boligens nuværende opvarmning skal være elvarme, olie eller gasfyr – og så kan man også hente tilskud, hvis man vil udskifte sit træpillefyr.
Man må ikke have fjernvarme ej heller bo i et område med planlagt fjernvarme, men som noget nyt kan boligejere, der bor i områder med potentiel udlagt fjernvarme, søge om tilskud.
For specifikke bygningstyper over 400 m2 kan der søges om tilskud til store varmepumpeanlæg, mens der ikke er penge til luft/luft-modellerne
Kilde: OK/TEKNIQ Arbejdsgiverne.